Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa

11.09.2018.

'Uradi sam' radionice ovog vikenda u "otvorenim laboratorijima dokolice" na Korzu i Drenovi

Riječka udruga Drugo more i zagrebačka udruga za razvoj uradi-sam kulture Radiona.org pozivaju na dvodnevno druženje u „otvorenom laboratoriju dokolice“ pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, koje se odvija u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Riječka udruga Drugo more i zagrebačka udruga za razvoj uradi-sam kulture Radiona.org pozivaju na dvodnevno druženje u „otvorenom laboratoriju dokolice“ pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, koje se odvija u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Foto: Tanja Kanazir, press materijal

„Laboratorij“ će građanima biti na raspolaganju u subotu, 15. rujna, na Korzu ispred zgrade Filodrammatice, i u nedjelju, 16. rujna, na Cvetkovom trgu u riječkom naselju Drenova – oba dana od 11 do 14 sati. U slučaju kiše, program u subotu seli u zgradu Filodrammatice, a u nedjelju u Zavičajni muzej Drenove (Drenovski put 138a).

Program, kojim se na površinu izvući djelovanje samih građana, sastojat će se od četiri zanimljive radionice.

Riječka udruga Drugo more i zagrebačka udruga za razvoj uradi-sam kulture Radiona.org pozivaju na dvodnevno druženje u „otvorenom laboratoriju dokolice“ pod nazivom Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, koje se odvija u sklopu programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.Na radionicu Popravi svoju mašinu! građani mogu donijeti svoje neispravne uređaje –  od računala, preko osciloskopa i sintesajzera do mlinca za kavu – i konačno ih dovesti u red kvalitetnim popravkom. Voditelji radionice će pritom imati savjetodavnu ulogu, što znači da će polaznici uz stručno vodstvo sami popravljati svoje uređaje.

Polaznici radionice Textil{e}tronics izrađivat će svjetleću narukvicu od tekstilnih materijala i posebnog konca koji provodi struju, koja im može biti korisna u mračnim uvjetima za, primjerice, jednostavno otključavanje vrata. Polaznici će svladati osnove elektronike i naučiti što je to LED dioda i kako napraviti strujni krug, pri čemu ne trebaju imati nikakvo predznanje u elektronici.

Polaznici radionice 3D printanje olovkom savladavat će osnove 3D printanja uz pomoć olovke koja printa dvodimenzionalne i trodimenzionalne objekte, poput bedževa, okvira za naočale i sl.

Konačno, za one malo naprednije tu je radionica Kolektivno mapiranje i alternativne kartografije, na kojoj će polaznici, koristeći internetsku platformu OpenStreetMap i njezine alate, učiti o osnovama mapiranja i stečena znanja primijeniti na njima zanimljivim mjestima u Rijeci. Kako bi iskustvo sudjelovanja bilo potpuno, zainteresirani za ovu radionicu pozvani su da sa sobom ponesu vlastito računalo i miš, i da se prethodno prijave na stranici www.openstreetmap.org.

Voditelji radionica su Goran Mahovlić, Deborah Hustić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Sudjelovanje na radionicama je besplatno i svi im se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti.

Program cilja na djelovanje prema lokalnoj i široj zajednici, kao i na animiranje građana da predstave stvari koje rade u svoje slobodno vrijeme, zazivajući time nekadašnju uradi-sam scenu s vikend projektima koje su građani pronalazili u časopisu Sam svoj majstor.

Više o programu i radionicama saznajte na ovoj poveznici.

Program su podržali: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu