Delta Lab, 6. i 7. rujna

13.08.2018.

Upravljanje kulturnom baštinom: Rijeka 2020 organizira dvodnevnu radionicu, prijavite se!

Autor: Smiljana Radović Lagator

Započele su prijave za dvodnevnu radionicu „Forget Heritage“ na kojoj će polaznici dobiti priliku doznati više o upravljanju kulturnim dobrom, razradi plana upravljanja, definiranju „proizvoda-priče“, ekonomskom vrednovanju kulturnog dobra i marketinške strategije te provođenja postupka koncesije nad kulturnim dobrom kao dijela procesa revitalizacije. Radionice, koje će se održati 6. i 7. rujna u Delta Labu.

torpedo milutina baraca

Radionice su namijenjene predstavnicima javne uprave, upraviteljima imovine kulturne i povijesne baštine, kao i predstavnicima kreativnih industrija i kulturnog sektora.

Polaznici će dobiti odgovore na pitanja kako prilagoditi baštinu novim zahtjevima, kako zadržati „profitabilnost“, kako ispuniti sve zahtjeve za povijesnom baštinom i kako ga trajno povezati s okruženjem i korisnicima baštine te tako pronaći mjesto s razvojnim potencijalom, publikom i energijom koja privlači suradnike, partnere i publiku.

Voditelj radionice dr. sc. Jadran Antolović doktorirao je na temi „Spomenička renta u funkciji gospodarenja zaštićenom graditeljskom baštinom“, a od 2001. godine je ekspert UNESCO-a za pravna i ekonomska pitanja zaštite i očuvanja kulturne baštine. Predaje na nekoliko visokih učilišta kolegije Menadžment u kulturi, Organizacija kulturnih djelatnosti, Menadžment javnog sektora i Menadžment EU projekata te Dizajniranje ideja u projekte. Antolović je autor dvaju udžbenika i šest knjiga od kojih su dvije uvrštene u obveznu literaturu na visokoškolskim ustanovama, urednik je četiriju knjiga, te autor brojnih znanstvenih i stručnih članaka, te izlaganja na domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim skupovima.

Organizacijom dvodnevne radionice Rijeka se kao buduća prijestolnica kulture pridružuje obilježavanju 2018. godine kao europske godine kulturne baštine.

Dvodnevna radionica organizirana je u sklopu Transnacionalnog treninga (projekt Forget Heritage), a osmišljena je s ciljem promicanja rješenja za obuku, usmjerenih na korištenje napuštenih ili nedovoljno korištenih povijesnih lokaliteta u procesima razvoja kulturnog sektora i kreativnih industrija. Naime, Forget Heritage predlaže model upravljanja koji kombinira potencijal „starih zgrada“ i nove kreativnosti i poduzetništva utemeljenog na nasljeđu/kulturnim resursima. Forget Heritage trogodišnji je projekt sufinanciran u okviru programa INTERREG Središnja Europa, koji je s provedbom započeo 1. lipnja 2016. godine.

Na dvodnevnu radionicu može se prijaviti sveukupno 20 polaznika. Više o radionici i načinu prijave na mrežnim stranicama Rijeka 2020