VIDEO

23.06.2018.

Umjetnička kolonija RoUm predstavila projekt inkluzivnog dizajna

Autor: Betty Stojnić

U okviru programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održan je niz radionica u provedbi RoUma, socijalnog poduzeća koje okuplja pripadnike romske zajednice u misiji prenamjene otpada. Spajajući ih s umjetnicima i profesionalnim dizajnerima nastoji se osmisliti i izraditi predmete koji se prodaju kao objekti za uređenje doma.

Umjetnička kolonija završila je javnom prezentacijom projekta i suradnika RoUma u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te okruglim stolom naziva „Inkluzivni dizajn u Rijeci i iz Rijeke“.

O samom projektu RoUm i suradnji na njemu govorili su Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke, Nj.E. Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u RH, dr. Matthias Muller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta u Hrvatskoj, Slaven Tolj, umjetnički EPK, Ismet Mutiši, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Tamara Puhovski, osnivačica RoUma. O inkluzivnom dizajnu su, s druge strane, govorile Sanja Bencetić, profesorica inkluzivnog dizajna sa Sveučilišta u Zagrebu, Cyrill Cartier iz Živog ateljea, Prisca Martaguet iz BAL'kampa i Siniša Senada Musić, projektni koordinator RoUma.

Inkluzivni dizajn pretpostavlja osmišljavanje predmeta i koncepata na način da se u obzir uzmu marginalizirane i/ili često zanemarene skupine društva. Važnost aktivnosti kao što su radionice u organizaciji RoUma leži u oblikovanju okoliša prema željama i potrebama „nevidljivih“. Više o tome imali smo priliku čuti od Tamare Puhovski.