"Zacjeljivanje" mjesta stradavanja

04.10.2017.

Umjetnička intervencija Nike Rukavina u Lipi

U Memorijalnom centru Lipa pamti u subotu, 7. listopada 2017., u 12.00 sati, održat će se otvorenje umjetničke intervencije naziva "Linija" riječke umjetnice Nike Rukavina.

U Memorijalnom centru Lipa pamti u subotu, 7. listopada 2017., u 12.00 sati,  održat će se otvorenje umjetničke intervencije naziva

Riječ je o prvoj u nizu intervencija koje će se tijekom ove i sljedeće godine odvijati u ruševnim objektima nasuprot Memorijalnog centra Lipa pamti s ciljem promišljanja o stvarnim i simboličkim prazninama kao gradivnom tkivu našeg postojanja danas.

"Linija" je site specific rad smješten na mjestu povijesnog stradanja te realiziran u suradnji s lokalnom zajednicom. On donosi refleksiju umjetnice na memoriju Lipe te propituje njen simbolički potencijal. Alkemijskim tretmanom Nika Rukavina "zacjeljuje" ruinu, sugerira proces regeneracije koji se u Lipi odvijao kroz dugi i mukotrpni period žalovanja te fizičke obnove mjesta. Istovremeno, Nikin nas rad podsjeća da taj proces još uvijek traje.

Tom prilikom predstavit će se i umjetnički radovi učenika Građevinske tehničke škole iz Rijeke, nastali na radionici "Silent manifesto" koja se u travnju 2017. održala u Memorijalnom centru Lipa pamti pod vodstvom umjetnice Nike Rukavina, profesorice Asje Rukavina Bikić te povjesničarke umjetnosti Dunje Tišma.

Sve aktivnosti čine dio projekta "Inverting Battlefields – for a borderless future" kojeg financira austrijsko udruženje Xenos Association, a provode se u suradnji s Udrugom Kombinat iz Rijeke.

Rad "Linija" moći će se razgledati do 14. listopada 2017.

Nika Rukavina diplomirala je kiparstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji te sudjelovala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HZSU-a i HDLU-a Rijeka. Bavi se aktualnim problemima društvene netolerancije, diskriminacije te utjecajem represivnog sustava i okoline na pojedince koji izmiču društvenim okvirima.

Učenice Građevinske tehničke škole iz Rijeke: Viviana Srdoč, Nina Višnjić, Lea Superina, Nina Ogrinc, Sara Kurnoga, Maja Malnar, Martina Dorić

Suradnice na realizaciji umjetničkog rada: Jelena Tondini, Miljenka Matić, Nataša Czerny, Antonija Stojanović Almesberger, Ivana Kenji, Josipa Cvelić, Dunja Tišma, Marija Kajapi