Godišnja izložba UHA-e stiže na Deltu

25.03.2019.

U Rijeci se predstavlja najbolje od recentne hrvatske arhitekture

U okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programski pravac Slatko i slano u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA), Društvom arhitekata Rijeka (DAR) i DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci) organizira Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini.

Na otvorenju izložbe, u zgradi IVEX na adresi Delta 5 s početkom u 19:00 sati, 28. ožujka 2019., dodijelit će se i godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata. Izložba ostaje otvorena do 28.  travnja 2019.

Slatko i slano je jedan od programskih pravaca projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na revitalizaciju dijela grada u samom srcu Rijeke koji prati tok Rječine (slatko) do njezinog utjecanja u more (slano). Cilj je obnova urbanih poteza ove zone, bivših industrijskih i lučkih sadržaja te iniciranje promjena kroz koje će se, inovativnim metodama prostornog planiranja i arhitektonske aktivacije u suvremenom kontekstu, oživjeti prazni te zanemareni prostori na Delti te ambijentalno atraktivne zone lukobrana i mora. Jedna od lokacija koja je uključena u programski plan je i zgrada IVEX.

Godišnja izložba realizacija arhitekata i arhitektica bit će postavljena upravo u zgradi IVEX, na prvoj etaži, u prostoru koji do sada nije imao funkciju izložbenog prostora te će ovo događanje biti premijerno aktiviranje ovog prostora u svrhu izložbenog i popratnog programa projekta Rijeka 2020, s ciljem dovođenja što većeg broja posjetitelja na javna događanja u zgradu na Delti.

Ususret samoj izložbi Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je dobitnike godišnjih nagrada za životno djelo te nominacije za najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2018. godini u 4 kategorije, izabrane između 64 autorska rada koji će biti predstavljeni na izložbi. Radove je ocjenjivao stručni žiri kojeg čine međunarodni gosti Maruša Zorec (Slovenija), Pippo Ciorra (Italija) i Vedran Mimica (SAD), članovi Stručnog savjeta UHA-e Ana Šverko i Maroje Mrduljaš te Ana Mrđa kao koordinatorica. Svakako treba istaknuti da se među nominiranim projektima našao i jedan riječki, a to je upravo prostor RiHuba, nastao u sklopu predprogramskih aktivnosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 Nagradu "Viktor Kovačić’ za životno djelo dobiva akademik Dinko Kovačić, a nagradu "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture posthumno dobiva dr.sc. Tomislav Premerl. Popis svih nominiranih nalazi se na internetskim stranicama Rijeke 2020.