Legendarni Herbie Hancock pismom potpore zahvalio organizatorima

29.04.2014.

U Rijeci raznolik program povodom Međunarodnog dana jazza

Jazz glazbenici Rijeke i Liburnijskog kraja pridružuju se tako međunarodnoj proslavi dana jazza pod pokroviteljstvom UNESCO-a, koja se ove godine prvi put obilježava i u Hrvatskoj - 30.04.2014. Cjelodnevni program u slavlje jazza osmislili su Udruga Liburnija Jazz i HGU PGŽ Podružnica 3, Rijeka, pod vodstvom našeg proslavljenog jazz multiinstrumentaliste ELVISA STANIĆA uz pomoć brojnih jazz glazbenika.

Jazz, Muzika, Glazba

Raznolik sadržaj  programa  uključuje  škole, umjetnike raznih profila, novinare, učitelje i jazz entuzijaste, a cilj mu je saznati što više o umjetnosti jazza, njegovom podrijetlu i utjecaju, razbiti predrasude o jazzu, uvesti ga u školski program, te prikazati jazz u svim umjetničkim formama.

Šetači će u jutrarnjim satima na Korzu moći uživati u jazz glazbi Denisa Razza, u Glazbenoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“ učenici će pod vodstvom Elvisa Stanića, profesora škole i riječkih jazzista pripremiti koncertni program. Učenici Škole primijenjenih umjetnosti izložit će u HKD-u likovne radove s temom jazza, uređivati jazz izloge na Korzu i osmisliti scenografiju za koncert. Riječki jazzisti (Lela Kaplowitz & Zoran Majstorović), posjetiti će Gimnaziju Andrije Mohorovičića i ŠPUR i održati interaktivno jazz predavanje. U HKD-u će se raspravljati o jazzu na  provokativnoj tribini na temu „Je li jazz mrtav?“ na kojoj će gostovati i istaknuti europski jazz promotor Gerald Godley (12Points, Improvised Music Company) te hrvatski jazzisti, novinari…. Dallas Music Shop će imati promotivnu prodaju jazz CD-a i DVD-a.

Vrhunac Međunarodnog jazz dana bit će veliki jazz koncert u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku kada će učenici Glazbene škole i eminentni riječki jazzeri (Elvis Stanić, Henry Radanović, Branimir Gazdik, Darko Jurković-Charlie, Denis Razz, Lela Kaplowitz, Zvjezdan Ružić) podijeliti pozornicu u zajedničkom nastupu.

Ulaz na sva događanja u HKD je slobodan i besplatan.

 

elvis stanicTijekom priprema za obilježavanje Međunarodnog dana Jazza stiglo je i pismo potpore i zahvale legendarnog umjetnika Herbie Hancocka, Unescovog Ambasadora dobre volje za interkulturni dijalog,u vezi organizacije ove manifestacije.

Dragi g. Stanić,
u ime UNESCO-a i Jazz instituta Thelonious Monk, srdačno se zahvaljujemo Vama i Liburnia Jazz Festivalu zbog udjela u svjetskoj promociji jazza tijekom 2014. godine. Svjetski dan jazza ovisi o vašoj pomoći i nastojanju da internacionalni jezik jazza približimo svakoj naciji na svijetu.

Vesele nas vijesti o raznim proslavama koje će se organizirati 30. travnja. Ne smijemo zanemariti čak ni one najskromnije. Taj je datum čudesan jer cijelom svijetu daje do znanja da su vrijednosti koje jazz promiče zaista univerzalne – mir, uzajamno razumijevanje, suradnja i kooperacija koje prelaze kulturološke, nacionalne i jezične barijere – sve je moguće kad se ljudi okupe kako bi cijenili ovu glazbu i u njoj uživali.

Želimo Vam uspješnu organizaciju ove divne proslave Svjetskog dana jazza u Rijeci! Pozivamo Vas da posjetite našu internetsku stranicu (jazzday.com), ali i naš službeni Facebook i Twitter na kojima možete podijeliti svoje dojmove s drugima, ali i saznati što se sve događa 30. travnja. Nadamo se da će vas sve to nadahnuti za nove podvige.

Još jednom, g. Staniću, hvala Vam na Vašem trudu povodom obilježavanja ovog posebnog dana. Bez Vas ne bismo uspjeli!

S poštovanjem,

Herbie Hancock
Ambasador dobre volje za interkulturni dijalog pri UNESCO-u
Upravitelj Jazz instituta Thelonious Monk

Tom Carter
Predsjednik Jazz instituta Thelonious Monk