Nakon 29 godina ponovo na riječkim "daskama"

13.02.2011.

U Rijeci premijerno izvedena Verdijeva opera "Moć sudbine"

Autor: Zoran Krušvar

Opera Giuseppea Verdija "La forza del destino/Moć sudbine" premijerno je izvedena u subotu navečer u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" kao središnja ovosezonska operna premijera.

moc sudbine, verdi, hnk, opera

Redatelj predstave je Ozren Prohić, a dirigentica Nada Matošević. Na sceni su nastupili meksički tenor Luis Chapa te domaći operni interpreti Siniša Hapač, Olga Kaminska, Ivica Čikeš, Kristina Kolar, Ozren Bilušić i drugi. Autorski tim čine još i scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Irena Sušac, koreografkinja Maja Marjančić i oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

"La forza del destino/Moć sudbine" upravo se zbog svoje zahtjevnosti iznimno rijetko izvodi na hrvatskim pozornicama. Posljednji put na riječkim kazališnim daskama postavljena je prije 29 godina, u zagrebačkom HNK zadnja premijerna izvedba bilježi se prije 15 godina, u splitskom prije 44 godine, a u osječkom prije čak 55 godina.

"Moć sudbine" je s velikim uspjehom praizvedena u Sankt Peterburgu 1862. godine. Nastala je prema libretu Francesca Maria Piave. To je mračna avanturistička priča o strastima ljubavi, mržnje i osvete, o nemilosrdnom progonu, samoodricanju i na kraju o smrti i oprostu.

Prije početka predstave je u foyeru kazališta otvorena izložba radova idejnih rješenja plakata za ovu operu studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Za plakat opere odabran je rad Klementine Gelemanović.

Nekoliko isječaka iz opere možete vidjeti ovdje:

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Centar
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 1