Gdje završavaju naši odbačeni mobiteli?

09.02.2018.

U pozadini pametnog svijeta: Razgovor s umjetnikom Andreasom Zingerleom

Udruga Drugo more u Rijeku dovodi austrijskog umjetnika Andreasa Zingerlea iz umjetničkog kolektiva KairUs, s kojim će se u utorak, 13. veljače, u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održati razgovor pod nazivom „U pozadini pametnog svijeta“. Zinglere će predstaviti priču o najvećem svjetskom odlagalištu elektroničkog otpada, smještenom u jednom od okruga Accre, glavnog grada Gane.

Udruga Drugo more u Rijeku dovodi austrijskog umjetnika Andreasa Zingerlea iz umjetničkog kolektiva KairUs, s kojim će se u utorak, 13. veljače, u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice održati razgovor pod nazivom „U pozadini pametnog svijeta“. Zinglere će predstaviti priču o najvećem svjetskom odlagalištu elektroničkog otpada u glavnom gradu Gane.
Foto: press / Drugo more

Naime, dvadeset i dva hard diska koji su s tog odlagališta doneseni u Austriju, bili su u fokusu istraživačkog projekta Behind the Smart World. Umjetnici uključeni u taj projekt bavili su se svojevrsnim arheološkim istraživanjem pronađenog materijala i izrabljivačkim stranama prljavog posla oko elektroničkog otpada, donoseći umjetnički pogled na vrijednost digitalnih podataka i naše neprestano stvaranje i gomilanje informacija.

Tijekom prezentacije, koja će biti na engleskom jeziku, Zingerle će govoriti i što se može dogoditi s podacima koje zaboravimo izbrisati iz memorije uređaja koje bacimo u smeće. Predstavit će također i trilogiju Forensic Fantasies, seriju umjetničkih radova koja se temelji na temi istjecanja privatnih informacija, i o novom istraživačkom projektu kojim se kolektiv trenutno bavi na Sveučilištu Woosong u Južnoj Koreji.

KairUs je umjetnički kolektiv kojeg čine Linda Kronman (Finska) i Andreas Zingerle (Austrija). U radu se bave komunikacijom između čovjeka i računala, i kompjuterski posredovanom komunikacijom među ljudima. Od 2010. godine se iz različitih perspektiva bave temom internetskih prijevara, istražujući sigurnost informacija, curenje podataka, narativne strukture e-mail obmana i tehnologije koje se koriste u svrhu prijevare. U izradi radova prisvajaju metode koje koriste antropolozi i sociolozi, radi čega ih često popraćuju informacijama o arhivskom istraživanju, analizi sadržaja, promatranju sa sudjelovanjem i terenskom istraživanju. Trenutno se bave istraživanjem ranjivosti Interneta stvari i pametnih gradova, uz podršku Odsjeka za medijske i komunikacijske umjetnosti na Međunarodnoj školi Sol Sveučilišta Woosong u južnokorejskom gradu Daejeon, kroz stipendiju Korejske nacionalne istraživačke fondacije.

Više o događaju dostupno je na stranicama udruge Drugo more.

Ulaz je besplatan.