Prva u nizu autorskih bura

16.03.2018.

U ponedjeljak u Dnevnom boravku književna večer s Farukom Šehićem

Od ožujka do svibnja u sklopu programskog pravca Lungomare Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, 15 nacionalnih i regionalnih pisaca gostovat će na 15 lokacija kvarnerske obale i otoka na književnim rezidencijama pod nazivom Autorske bure. U sklopu rezidencija svaki će od autora/autorica u mjestu svog boravka održati književnu večer, a prva je već ovaj ponedjeljak, 19. ožujka, i to s bosanskohercegovačkim piscem Farukom Šehićem. Održat će se u Rijeci, mjestu njegove rezidencije, u Book Caffeu “Dnevni boravak”, s početkom u 20 sati.

Od ožujka do svibnja, renomirani hrvatski i regionalni književnici provest će tri do četiri tjedna na književnim rezidencijama u 15 mjesta obuhvaćenih programskim pravcem Lungomare Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Autora će predstaviti Iva Kelentrić, voditeljica programskog pravca Lungomare i Željka Horvat Čeč, vanjska suradnica na projektu i moderatorica razgovora.

Faruk ŠehićFaruk Šehić pisac je i kolumnista rođen u Bihaću. Književni kritičari smatraju ga predvodnikom tzv. pregažene generacije pisaca rođenih sedamdesetih godina 20. stoljeća. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije nagrada Meša Selimović za roman "Knjiga o Uni" za najbolju knjigu objavljenu na području Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore u 2011., i nagrada EUPL 2013. (European Prize for Literature) za isti roman. Knjige su mu prevedene na dvanaest svjetskih jezika. Piše za ugledni politički magazin Dani. Živi u Sarajevu.

Književne rezidencije Autorske bure, koje će rezultirati s 15 originalnih kratkih priča inspiriranih mjestima u kojima će književnici boraviti, prva su aktivnost interpretacije lokalnih specifičnosti svake od 15 lokacija (Mošćenička Draga, Lovran, Volosko, Kostrena, Bakar, Crikvenica, Zebar, Baška, Lopar, Beli, Cres, Mali Lošinj, Susak i dva lokaliteta u Rijeci) koje programski pravac Lungomare spaja u kulturno-turističku rutu.

Faruk Šehić trenutno gostuje u Rijeci gdje se inspirira gradskom ribarnicom i životom riječke tržnice. U Bakru boravi Nora Verde (Antonela Marušić), Enver Krivac pisat će priču nadahnutu lokalitetom Zebar, Damir Karakaš boravit će u Cresu a Tea Tulić književnu će rezidenciju provesti u Malom Lošinju.

Edo Popović priču će napisati nadahnut Baškom a Asja Bakić književnu će rezidenciju provesti u Loparu.

Robert Perišić boravit će u Kostreni, Lejla Kalamujić u Kostreni, Olja Savičević Ivančević u Belom a Milena Benini u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsenijević inspiraciju će potražiti na riječkim plažama, Bekim Sejranović na plažama Suska, Daša Drndić nadahnjivat će se Lovranom a Josip Novaković Voloskim.