464 stranice i 180 fotografija riječkog rocka

26.11.2011.

U Palachu predstavljena knjiga Zorana Žmirića "Riječke rock himne"

Autor: Zoran Krušvar

Iako je Velid Đekić, predsjednik KUD "Baklje" inače izdavača ovog naslova, na predstavljanju nekoliko puta naglasio da ovo nije prva knjiga o riječkom rocku, treba reći da je sasvim drugačiji osjećaj kad je knjizi autor čovjek koji se može pohvaliti sviračkim stažem u nekim od najvažnijih riječkih bendova.

riječke rock himne predstavljanje u palachu

Žmirić, kojeg znamo kao kolumnista, književnika, fotografa, novinara, ali i basista iz bendova "Sestre", "Laufer", "Grad" i "Grč", tijekom tri godine nastajanja knjige razgovarao je sa stotinama riječkih glazbenika i poznavatelja glazbe kako bi oslikao okolnosti nastanka pjesama koje su obilježila riječku scenu od 1979. do 2009. Na predstavljanju, na kojem su uz Žmirića bili Bojan Mušćet i Velid Đekić, autor je kazao kako je odabrao 1979. za početak obrađenog razdoblja jer je u toj godini održan prvi "Ri rock" i izdana prva riječka rock ploča grupe "Vrijeme i zemlja".

Da je naslov koji govori o nastanku i karijerama šezdesetak riječkih glazbenih skupina te o njihovim najboljim pjesmama (po osobnom izboru Zorana Žmirića) osuđen biti hitom, pokazao je i odaziv publike na predstavljanju 24.11. Palach je bio pun kao da se u njemu održava koncert, a ne predstavljanje knjige, a u publici se našao dobar dio poznatih riječkih glazbenika koji se i sami skrivaju među stranicama "Riječkih rock himni".

Knjiga se može nabaviti u striparnici Palach, a uskoro i u trgovinama Dallas Recordsa.

Kako je izgledalo predstavljanje pogledajte u prilogu:A što su tom prilikom izjavili Zoran Žmirić te neki od prisutnih, možete saznati ovdje: