Jedan od najznačajnijih kulturnih događanja za kulturu u BiH

05.09.2010.

U Orašju otvoreni 15. Dani hrvatskog filma

Filmom redatelja Rajka Grlića "Neka ostane među nama" u subotu su navečer u Orašju otvoreni 15. Dani hrvatskog filma, javila je Fena.

Filmska vrpca

Dane hrvatskog filma u Orašju organiziraju tamošnja Udruga filmski festival i Hrvatska matica iseljenika.

Gledatelji će moći vidjeti pet hrvatskih filmova novije produkcije, te po jedan bosanskohercegovački i srpski film i jedan snimljen u bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji.

Publika u Orašju svakoga će dana u kino dvorani u 20 sati moći vidjeti po jedan film, pa će tako nakon Grlićevog filma slijediti "Na putu" redateljice Jasmile Žbanić, a potom "Majka asfalta" redatelja Dalibora Matanića, "Šuma summarum" Ivana-Gorana Viteza i "Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića. Bit će prikazani i filmovi "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, "Sedamdeset i dva dana" Danila Šerbedžije, te "Dva sunčana dana" Ognjena Sviličića, dok će na kraju festivala biti prikazan film "The Show Must Go On" redatelja Nevia Marasovića.

Kako su ocijenili organizatori, Festival u Orašju prerastao je od skromne revije hrvatskog filma u jedan od najznačajnijih kulturnih događanja za tamošnje Hrvate i za kulturu u BiH.