VIDEO: Nešto manje publike, nešto manje muzeja

03.02.2015.

U jubilarnoj desetoj "Noći muzeja" ipak nešto slabiji odaziv

Autor: Zoran Krušvar

Riječko izdanje "Noći muzeja" 2015. godine obilježila je nepovoljna vremenska prognoza koja se nije ostvarila, ali ostaje dojam da je obeshrabrila dio posjetitelja jer su gužve ipak bile manje nego proteklih godina. Također je zanimljivo što se ove godine u program nije uključio Peek&Poke sa svoja dva muzejska prostora, a uključilo se Športsko ribolovno društvo Luben.

Desetu "Noć muzeja" u Rijeci su obilježili: Astronomski centar Rijeka, Društvo arhitekata Rijeka, Državni arhiv u Rijeci, Fotoklub Rijeka - Galerija Principij, Športsko ribolovno društvo Luben, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka i Sveučilišna knjižnica u Rijeci. Iako je tema "Noći muzeja" službeno bio Nikola Tesla, programe vezane uz njega ponudilo je samo Športsko ribolovno društvo Luben, u čijem je prostoru održano prigodno predavanje te je predstavljena maketa Teslinog daljinski upravljanog broda. Umjesto Tesle, riječki muzeji i galerije predstavili su svoj redovni postav te otvorili nekoliko novih izložbi.

 

Tako je u Malom salonu MMSU-a otvorena izložba "Wonderful Things will Happen" tandema Žižić i Kožul, na kojoj su predstavljeni neki njihovi stariji radovi, ali i radovi osmišljeni upravo za ovaj prostor. Neki od radova postavljeni su i na Korzo te su tako dodatno privukli pozornost prolaznika. U prostoru Društva arhitekata otvorena je izložba članova Društva, zatim izložba arhitektonskih ostvarenja Kazimira Ostrogovića te projekcija prezentacije predloženog programa za inicijativu "Grad Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020." U Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba "Stakleni objekti Silvestra Urlicha". Snimke iz tih prostora pogledajte u prilogu.

 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena je izložba "Ratne boje" posvećena Domovinskom ratu te izložba "Lloydovi slikopisi". U Državnom arhivu otvorena je izložba "Veliki rat" - od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar", što je gostujuća izložba Državnog arhiva iz Zadra.

Osim noviteta, muzeji i galerije ponudili su svoje stalne postave ili tekuće izložbe te brojne radionice i dodatne sadržaje. Snimke iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, Prirodoslovnog muzeja, Galerije Principij te prostora ŠRD Luben, kao i komentare nekih od posjetitelja možete vidjeti ovdje: