Djela potaknuta progonom aktivista u Ukrajini

10.02.2013.

U galeriji SIZ otvorena izložba "Court Experiment" grupe Hudrada

Autor: Zoran Krušvar

Izložba "Court Experiment" prvi puta je ostvarena 2010. godine, a povod njenom nastanku bio je niz sudskih postupaka protiv članova grupe Hudrada, zbog njihovog djelovanja kao političkih aktivista. Projekt je izraz solidarnosti s optuženima, čija su se suđenja nastavila godinama, započet posjetima sudskim zasjedanjima od strane onih koji su željeli izraziti podršku optuženima.

hudrada court experiment

"Court Experiment" pokušaj je skretanja pažnje javnosti na konkretne slučajeve pravnog gonjenja i progona u Ukrajini. Također namjera mu je pokazati kako je državni pravni aparat, kao državna struktura u okviru neokapitalističke ekonomije, instrument nasilja i nepravde. Izložba Hudrade u galeriji SIZ sastoji se od autorskih radova te izvodi zaključke vezane uz sudske postupke, čiji su subjekti postali osnova za "Court Experiment". Izložba uključuje radove Yevgenie Belorusetsove, Alexandra Wolodarskog, Ksenije Hnylytske, Anne Zvyagintseve, Nikite Kadana, Yulie Kostareve i Lade Nakonechne, kao i sudske crteže čiji su autori Anatoliy Belov, Yevgenia Belorusets, Oleksandr Burlaka, Nikita Kadan, Dmytro Myronchuk, Viktor Wolodarsky i Anna Zvyagintseva.

 Alexandar Wolodarski na otvorenju je izveo performans "No Europe for you here", što je prijevod rečenice koju mu je uputio istražitelj, uskrativši mu prava na telefonski poziv i prisutnost odvjetnika.

S nekim od članova kolektiva Hudrada razgovarali smo na otvorenju izložbe u galeriji SIZ:

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Centar
  • Školjić
  • Sušak