Strukture obrata

19.12.2012.

U Galeriji Palach otvorena izložba Luise Ritoše i Vedrane Valenčić

Autor: Zoran Krušvar

Izložba "Strukture obrata" otvorena je u Palachu 17. prosinca i ostaje otvorena do 30. prosinca. Dvije autorice progovaraju kako različitim senzibilitetima, tako i različitim tehnikama pa se izložba sastoji od instalacija i radova rađenih tehnikom akrila na platnu.

U Galeriji Palach otvorena izložba Luise Ritoše i Vedrane Valenčić

Instalacije Vedrane Valenčić bave se rasponom motiva koji započinje iz unutrašnjosti osobe, kroz rad "Red Elephant in the Room" koji poziva na meditaciju i rješavanje unutarnjih problema, zatim izlazi u neposredni životni okoliš kroz rad "Masterchef Poetry" koji se sastoji od fotografija hrane, kombiniranih sa stihovima na kuhinjskim krpama, da bi smo konačno došli i do globalnih pitanja, u radu "Nuke the Christmas" koji se sastoji od lampica složenih u oblak atomske eksplozije. Vedrana Valenčić intenzivno promišlja problematiku zapadne civilizacije, globalizacije i potrošačkog društva, što se vidi i iz činjenice da je radovima dala imena na engleskom jeziku.

Slike Luise Ritoše nadovezuju se na priču o promjeni, odnosno osvještavanju i pročišćenju, progovarajući o okrutnosti svijeta u kojem živimo i želji da se taj svijet promijeni. Tako nam Ritoša donosi sliku "Planina užasa", a također i rad "Pakao" koji je citat poznatog djela Hieronymusa Boscha. Ostale izložene slike inspirirane su nuklearnim eksplozijama, postapokaliptičnim krajolicima i destrukcijom prirode. Ipak, autorica kataklizmu vidi kao priliku za promjenu na bolje, a napominje i kako se u radu dosta koristila razmišljanjima Jacksona Pollocka o akcijskom slikarstvu i prenošenju neprerađene, nesvjesne energetske supstance na platno.

Izjave autorica i kadrove s otvorenja, pogledajte u prilogu:

Tagovi:
Sviđa se korisniku:

Ukupno <3: 2