"Beyond Aura"

28.10.2012.

U Galeriji Palach otvorena izložba Eve Lucije Kozak

Autor: Zoran Krušvar

Izložba "Beyond Aura", mlade slovenske autorice Eve Lucije Kozak, koja je 26. listopada otvorena u Galeriji Palach, bavi se pitanjem odnosa vrijednosti originalnog umjetničkog djela i digitalne reprodukcije. Unijevši fotelje i kauč, prostoru galerije dala je značajke dnevne sobe, prostora u kojem se u potrošačkom društvu konzumira umjetnosti. Umjesto originalnih djela u svjetskim galerijama, potrošači na zidovima svojih dnevnih soba promatraju reprodukcije, kupljene po popularnim cijenama u trgovačkom centru.

beyond aura

Napredak tehnologije omogućuje nam da tehnikom digitalnog printa na platnu, po relativno povoljnoj cijeni u svoje domove donesemo donekle vjerne reprodukcije umjetničkih djela. Argument kojim se takva praksa dovodi u pitanje jest da originalna djela imaju "nešto", određenu "auru" koju reprodukcije ne mogu imati. Međutim, je li ta "aura" svojstvena samom djelu, ili ona nastaje zbog galerijskog prostora u kojem se original razgledava, rasvjete i općenito konteksta?

Eva Lucija Kozak propituje odnos originala i reprodukcije, izlažući u Galeriji Palach niz reprodukcija, digitalnih isprinta na platnu, te fotomontaža kojima se te iste slike postavljaju u kontekst raznih dnevnih soba. Također je izložena i video instalacija, koja se sastoji od niza intervjua na tu temu. 

Izložba ostaje otvorena do 02. studenog, a što su nam na otvorenju rekle organizatorica luisa Ritoša i autorica Eva Lucija Kozak, saznajte iz priloga:

Tagovi:
Dijelovi grada:
  • Centar