Boris Cvjetanović, Danijel Žeželj i Boris Greiner

04.07.2016.

U antikvarijatu Ex Libris predstavljena izdanja Umjetničke radionice Petikat

Autor: Zoran Krušvar

Fotomonografija Borisa Cvjetanovića "Grad", grafička novela Danijela Žeželja "Šuma ili Crvenkapica" te zbirka kritičkih osvrta Borisa Greinera "Osvojena područja – Volumen 3" naslovi su s kojima se 1. srpnja u Ex librisu mogla upoznati riječka čitateljska publika.

U antikvarijatu Ex Libris predstavljena izdanja Umjetničke radionice Petikat

Riječ je o knjigama proizašlim iz Umjetničke radionice Petikat, koja se već predstavila riječkoj publici u istom prostoru, o čemu smo izvještavali.

Ovoga puta predstavljena je fotomonografija Borisa Cvjetanovića koja portretira grad u njegovim detaljima, čiji izbor dočarava atmosferu, duh, povijest ili sadašnjost grada kao mehanizma sastavljena od naizgled običnih pojavnosti, istodobno oslikavajući i autorov umjetnički senzibilitet i svjetonazor. Osim toga, predstavljena je i grafička novela Danijela Žeželja koja donosi autorovo viđenje priče, odnosno legende, o Crvenkapici.

Rađena je njegovim prepoznatljivim stilom, a zanimljivo je i da se Žeželj ponovo odlučio iz novele izostaviti tekst. Na koncu tu su i kritički osvrti Borisa Greinera, koji donose njegovu interpretaciju značajnih zbivanja s područja suvremene likovne scene i pojedinih intermedijalnih projekata koji su se događali tijekom 2015. godine, većinom na prostoru Zagreba.

Što su o tome rekli Greiner i Žeželj, pogledajte u snimci.