Međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma

06.09.2019.

Treći History film festival od 10. do 14. rujna

History Film Festival, međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma od utorka, 10. rujna do subote, 14. rujna 2019. donosi pregršt uzbudljivih filmskih naslova i bogat popratni program na sedam lokacija.

History Film Festival, međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma od utorka, 10. rujna do subote, 14. rujna 2019. donosi pregršt uzbudljivih filmskih naslova i bogat popratni program na sedam lokacija.

Otvorenje u znaku Bauhausa

Program otvorenja 3. izdanja History Film Festivala započinje u utorak, 10. rujna u 20 sati otvorenjem izložbe bauhaus imaginista koju u Galeriju Kortil dovodi Goethe-Institut. Ove godine History Film Festival obilježava 100. godišnjicu Bauhausa posebnim programom koji publici donosi putujuću svjetsku izložbu bauhaus imaginista, kratke eksperimentalne filmove Bauhausovaca iz 1920-ih godina, nove filmske naslove nastale posebno za stogodišnjicu Bauhausa, master class predavanje, okrugli stol te razgovore s domaćim i svjetskim poznavaocima ove legendarne međunarodne škole čiji utjecaj s vremenom ne jenjava. Publika će se također putem medija virtualne stvarnosti moći vratiti u dvadesete godine prošloga stoljeća i prošetati zgradom Bauhausa, škole za umjetnost i oblikovanje koja je promicala društvenu otvorenost, toleranciju i umjetničku kreativnost kao oblik demokratskog življenja. Bauhaus je i danas, stotinu godina nakon svojeg utemeljenja, inspiracija suvremenoj umjetnosti, arhitekturi i modernom načinu života.

Od Leonarda, Trumpa i Romy Schneider do priče o pizzi

History Film Festival u službenom programu donosi 30 filmova, od kojih će njih pet imati svjetsku, tri europsku premijeru, dok će se 21 film premijerno prikazati hrvatskoj publici. Nakon službenog otvorenja festivala, u utorak, 10. rujna u HKD-u na Sušaku bit će prikazan film ‘’Trump: anatomija jednog čovjeka’’ francuskog redatelja i bivšeg ministra kulture Frédérica Mitteranda. Filmskim programom trećeg izdanja HFF-a dominiraju žene, što kao filmske autorice, što kao junakinje filmskih priča. Tako će publika imati priliku pogledati filmove o tragičnoj životnoj priči Rosemary Kennedy, otkriti kakva se osoba krila iza neponovljive ljepote Romy Schneider, tko su prkosne junakinje koje su ženama priskrbile pravo glasa, ali i čuti potresne ispovijesti žena iz gulaga te seksualnih robinja ISIL-a.

Povijest na History Film Festivalu nije nimalo dosadna, već izuzetno raznolika i uzbudljiva. Tako su se u ovogodišnjem programu našli filmovi koji se bave najraznolikijim temama: od politike, preko tajnih života poznatih ličnosti do umjetnosti, glazbenih dokumentaraca i priče o pizzi. Ponekad napetiji od akcijskih filmova, svi oni donose nove detalje o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo.

Inkluzivno kino

History Film Festival ove je godine pokrenuo program dostupnosti filmskog programa za osobe s oštećenjima vida i/ili sluha pod nazivom ‘’Inkluzivno kino’’. U suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, organizatori su prilagodili film ‘’Love is Potatoes’’ (Ljubav su krumpiri) nizozemske redateljice Alione van der Horst kako bi osobe s oštećenjima sluha i/ili vida mogle uživati u filmu zajedno sa svim ostalim gledateljima i otići u kino sa svojom obitelji i prijateljima. Publika će moći doživjeti ‘’Inkluzivno kino’’ posljednje festivalske večeri, u subotu, 14. rujna u HKD-u.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 12.748 osoba s oštećenjem sluha, 17.428 osoba s oštećenjem vida te 1.398 gluhoslijepih osoba. Zbog nemogućnosti praćenja filmskog programa i kulturne ponude kojoj nedostaje sadržaja prilagođenih njima, osobe s tom vrstom invaliditeta često se osjećaju isključenima iz društva i društvenih događanja, lišeni prava na informaciju i kulturu. Stoga prilagodba filmskog programa ima neporeciv integrativni i inkluzivni karakter.

Program ‘Inkluzivno kino’ u sklopu History Film Festivala ostvaren je u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije i Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, poslovnog kluba PartneRi i Primorsko-goranske županije.

Filmovi, razgovori s autorima i master class predavanja

Većina filmskog programa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje će biti prikazano 18 filmova.

U Galeriji Kortil usporedno će se odvijati program posvećen stotoj godišnjici Bauhausa. Uz filmove nevjerojatnih Bauhausovaca, publici će se pretpremijerno prikazati filmski eksperiment njemačke redateljice Katrin Rothe o Johannesu Ittenu i ranim godinama Bauhausa ‘’Bez boje ne ide’’. Njemački redatelj Thomas Tielsch će publici predstaviti svoj hvaljeni dokumentarac ‘’Bauhaus Spirit’’ i Rijeci prenijeti duh Bauhausa.

Zajednica Talijana u Rijeci Circolo ugostit će filmove talijanskih autora i obilježiti 500. godišnjicu smrti Leonarda Da Vincija filmom ‘’Leonardo: tajna izgubljenog portreta’’ koji nalik na forenzičke serije otkriva priču iza slučajno pronađenog remek-djela.

Grad Matulji ove godine ugošćuje History Film Festival na povijesnoj lokaciji stare željezničke postaje. Tako će na mjestu na koje su u prošlosti stizale europski plemići i carevi osvanuti Kino Štacion.

U Dvorani Zora u Crikvenici bit će prikazana dva filma: ‘’Tajni Versailles Marije Antoanete’’ i ‘’Operacija Petar Pan’’, a publika će imati priliku razgovarati s autorima oba filma.

Naposljetku, Kuća braće Mažuranić u Novom Vinodolskom na nekoliko će dana postati kino te mjesto druženja publike i filmskih autora.

Također, brod "Marina" bit će privremeni dom za tridesetak filmskih autora koji stižu u Rijeku iz raznih dijelova svijeta. Ovdje će se također odvijati dva master class predavanja. U četvrtak, 12. rujna u 10 sati cijenjeni hrvatski redatelj Božidar Domagoj Burić i majstor specijalnih efekata Kristijan Mršić govorit će o stvaranju jednog od najskupljih projekata Hrvatske radiotelevizije ‘’Doba Uskoka’’. U subotu, 14. rujna u 11 sati nagrađivani riječki redatelj Igor Bezinović predstavit će svoj nadolazeći film ‘’Fiume o morte!’’ koji se vraća u Rijeku 1919. godine u doba D’Annunzijeve okupacije, ali i dolaska brojnih europskih umjetnika u grad na Rječini.

Program i raspored događanja dostupan je na službenim stranicama festivala http://historyfilmfestival.com/

Cijena dnevne ulaznice za program u HKD-u je 30 kn. Ulaznice možete unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com ili ih kupiti na blagajni HKD-a od utorka, 10. rujna u 17 sati.

Ulaz na sve ostale lokacije je slobodan.