Ulična umjetnost

05.07.2019.

"Tobogan" nas vodi na street art edukativnu šetnju

U subotu, 6. srpnja, u 18,30 sati na Stubištu Podhumskih žrtava na Sušaku započinje Street art edukativna šetnja, u sklopu dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U subotu, u 18,30 sati na Stubištu Podhumskih žrtava na Sušaku započinje Street art edukativna šetnja, u sklopu dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. / Foto: Tanja Kanazir
Foto: Tanja Kanazir

Street art avantura započinje na stubama kraj O.Š. Centar na Sušaku, odakle će šetači krenuti putevima murala i umjetničkih intervencija prema Križanićevoj i Kontu, dok na završnoj postaji kraj Ex port Delte, posjetitelje očekuje gost – graffiti umjetnik Mosk.
Voditelji i autori Street art šetnje su Ivana Lučić i gost umjetnik Mosk, a događanje je namijenjeno djeci od 6 godina naviše. Broj polaznika ograničen je na 15 (uz obaveznu roditeljsku pratnju), a za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: mmsu.tobogan@gmail.com s naznakom naziva programa.

Street art je umjetnost koja se može sresti na nekom uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stupa ili željezničkog vagona. Ona je podložna promjenama, kiši i suncu, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno izblijedi… no dostupna je svima.

Dječji festival Tobogan traje do 10. srpnja i dio je programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Njegov program nastaje zajedničkim trudom i radom ovih organizacija: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.