Od 23. do 29. travnja

20.04.2018.

Tjedan dobre dječje knjige - manifestacija posvećena radosti čitanja

Autor: Smiljana Radović Lagator

Od 23. do 29. travnja Rijeka, ali i cijela Primorsko-goranska županija dišu u ritmu Tjedna dobre dječje knjige! Riječ je o manifestaciji je za djecu i roditelje posvećenoj radosti čitanja, čaroliji stvaranja i užitku svakovrsne igre. Kao i svake godine, pripremljen je zanimljiv program, od predstavljanja knjiga i edukativnih igara preko nastupa mađioničara i otvaranja izložbe spomenara do već tradicionalne šetnje i pričanja priča u Šumi Striborovoj.

Od 23. do 29. travnja Rijeka, ali i cijela Primorsko-goranska županija dišu u ritmu Tjedna dobre dječje knjige! Riječ je o manifestaciji je za djecu i roditelje posvećenoj radosti čitanja, čaroliji stvaranja i užitku svakovrsne igre. Kao i svake godine, pripremljen je zanimljiv program, od predstavljanja knjiga i edukativnih igara preko nastupa mađioničara i otvaranja izložbe spomenara do već tradicionalne šetnje i pričanja priča u Šumi Striborovoj.

Riječ je o sedmom izdanju manifestacije u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, a koja od 2012. godine skreće pažnju na važnost čitanja od malih nogu, dobrih dječjih knjiga koje nisu lektira i općenito na radost stvaralačke igre. I dok je protekle godine Tjedan dobre dječje knjige prerastao granice Rijeke, u svom sedmom izdanju manifestacija je postala dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, točnije programskog pravca Dječja kuća.

„Uključivanje u programski pravac Dječja kuća otvara mogućnost da Tjedan dobre dječje knjige dobije međunarodnu dimenziju i 2020. godine preraste ne samo prostorne, već i vremenske granice te se pretvori u Mjesec dobre dječje knjige, na radost i veselje naših najmlađih sugrađana,“ kazao je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Model Dječje kuće uključuje istraživanja, potiče čitanje, neformalno obrazovanje i aktivno sudjelovanje djece te služi kao žarišna točka znanja i inspiracije za čitavo stanovništvo, a posebno djecu. Kako je kazala koordinatorica Rijeka 2020 EPK programa Dječja kuća Jelena Milić, cilj je programskog pravca Dječja kuća osnažiti postojeće programe namijenjene djeci, poput Tjedna dječje knjige, kako bi nakon 2020. godine mogli nastaviti djelovati na još kvalitetniji način.

Manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Alen Kapidžić iz Odjela za kulturu istaknuo kako je u interesu Grada i njegovih građana da se promovira kultura čitanja i pisanja od malih nogu, posebice uživanje u kvalitetnoj dječjoj literaturi.

Tjedan dobre dječje knjige namijenjen je djeci, ali i svim odraslima uključenima u njihov razvoj, a u sklopu njega organiziraju se razne edukativne i animacijske aktivnosti, susreti s književnicima za djecu, ilustratorima, pričaonice priča…

Voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš, ujedno i osnivačica Tjedna dobre dječje knjige u Rijeci, kao posebnost ovogodišnje manifestacije istaknula je otvaranje izložbe spomenara „Divota spomena“ u Dječjem odjelu Stribor. Izložba je nastala suradnji s građanima i Antikvarijatom Mali neboder. Spomenari su se prikupljali tijekom ožujka, a na adresu Gradske knjižnice Rijeka stiglo je stotinjak spomenara, od kojih neki sežu i s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Tjedan dobre dječje knjige je prilika da se promovira kvalitetna inozemna dječja knjiga iz kuta samih autora. Naime, u izdanju naklade Val izašao je hrvatski prijevod knjige „Putujući cirkus“ kanadskog autora Davida Homela, koji će u Ogranku Trsat predstaviti svoj najnoviji roman. To neće biti tek razgovor s piscem, već radionica pisanja kojom će autor podučiti kako bilješke s putovanja pretočiti u knjigu.

U sklopu manifestacije održat će se i predstavljanje slikovnica nagrađenih sudionika državnog natječaja za djecu u pisanju i ilustriranju vlastite priče, dok će prevoditeljsku radionicu održati Marko Maras, koji je preveo knjigu Terryja Pratchetta „Šešir pun neba“.

Tjedan dobre dječje knjige započet će nastupom mađioničara s trikovima Andreja Škedela (novi svjetski rekorder u Houdinijevom bijegu) u ponedjeljak, 23. travnja, u 11 sati, na trgu ispred Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka.

Jedan od najomiljenijih događaja Tjedna dobre dječje knjige je i planinarska šetnja i priča na livadama Šume Striborove na Biviju, koja će se održati u subotu, 28. travnja. Priče pričaju autorice dječjih knjiga Jelena Pervan, Ivana Francišković, Gordana Ivković i te Nevena Zuber, pripovjedačica iz Kraguljice, jedine dječje knjižare u Hrvatskoj.

Kao i prošle godine Tjedan dobre dječje knjige nadilazi okvire Rijeke, pa mu se programima pridružuju knjižnice iz Bakra, Crikvenice, Delnica, Kostrene, Malog Lošinja, Novog Vinodolskog, Viškova i Vrbovskog.