Predavanje poznatog francuskog antropologa i političkog militanta

24.05.2018.

Sylvain Lazarus u Rijeci: Figura radnika i politika u Francuskoj 1968.-2018.

U petak 25. svibnja, s početkom u 14 sati, francuski sociolog, antropolog, teoretičar politike i politički militant Sylvain Lazarus održat će u Dvorani F-006 Filozofskog fakulteta u Rijeci predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.

U petak 25. svibnja, s početkom u 14 sati, francuski sociolog, antropolog, teoretičar politike i politički militant Sylvain Lazarus održat će u Dvorani F-006 Filozofskog fakulteta u Rijeci predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.

Događaj će se održati u okviru trodnevnog programa ’68 u Rijeci i svijetu, kojeg organiziraju Odsjek za kulturalne studije, udruga Drugo more, Galerija SKC, udruga IKS (Inicijativa kulturalnih studija) i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Sudjelujući u širokom političkom iskustvu 1968. i njegovim odjecima, Sylvain Lazarus (1943.) bio je osnivač i član niza eksperimentalnih političkih organizacija ljevice, koje uključuju UCFml (L'Union des communistes de France marxiste-léniniste, Marksističko-lenjinistička unija komunista Francuske -- 1969.-1985.), L’Organisation Politique (Politička organizacija, 1985.-2007.), kao i rad s migrantskim radnicima „bez papira“ u organizacijama poput Okupljanje Kolektiva radnika bez papira iz prenoćišta (Rassemblement des Collectifs d'ouvriers sans papiers des foyers). Trenutno predaje na Sveučilištu Pariz VIII, a svojevrsna sinteza njegovog političkog i teorijskog rada može se pronaći u djelima Antropologija imena (Anthropologie du nom, Pariz: Seuil, 1996.), te, kasnije, Inteligencija politike (L’intelligence da la politique, Pariz: Al Dante, 2013).

U petak 25. svibnja, s početkom u 14 sati, francuski sociolog, antropolog, teoretičar politike i politički militant Sylvain Lazarus održat će u Dvorani F-006 Filozofskog fakulteta u Rijeci predavanje Figura radnika i politika u Francuskoj: 1968.-2018.  Uz kratki kronološki podsjetnik na događaje, Lazarus će se u riječkom predavanju osvrnuti na situaciju koja je 1968. zatekla francuske radnike i tvornice, kada se figura radnika prestala pripisivati klasi i počela pripisivati tvornici. Također će dati nekoliko primjera posljedica događaja iz ’68. i raspravljati o tome koliko je uopće moguće govoriti o zaključnim političkim iskustvima te revolucionarne godine, odnosno koliko je moguće odvojiti ono što se dogodilo od onoga što je bilo posljedica tih događaja.

Predavanje će moderirati Ozren Pupovac, a odvijat će se uz simultano prevođenje Lee Kovács s francuskog na hrvatski jezik. Na predavanju će također biti predstavljen upravo objavljeni prijevod knjige razgovora s Lazarusom Maj ’68. Politika. Povijest, koju će posjetitelji moći kupiti po cijeni od 30 kuna. Publikacija je prvo izdanje objavljeno u okviru izdavačkog programa Skhole programskog pravca „Dopolavoro“ projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Lazarus u Rijeku stiže dva dana nakon što će u okviru Subversive Festivala u zagrebačkom Kinu Europa održati predavanje Povodom Maja 1968.: o politici kao subjektivnosti i intelektualnosti.

Ulaz na predavanje je besplatan, a više o predavanju možete doznati na ovoj poveznici.