HNK Ivana pl. Zajca

28.09.2017.

Svečano u novu sezonu uz maestra Zorana Juranića i pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića

Mladi virtuoz na klaviru, apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, Aljoša Jurinić nastupa uz orkestar riječke Opere, na svečanom otvorenju sezone 2017/2018. HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak 29. rujna 2017. u 20 sati, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića.

undefined

U riječkom Zajcu u novu sezonu svečano nas uvodi – Zajc. Jer njegova lepršava i dopadljiva Rapsodia fiumana, autorov dar Riječanima skladan u Lovranu, prvo je djelo na koncertom programu.

Sljedeći je na programu Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva.  Aljoša Jurinić odabrao je jedno od najtežih djela klavirske literature, zahtjevno i za pijanista i za orkestar. Bilo je to omiljeno skladateljevo djelo koje je i praizveo u Pavlovsku 1913., a potom izveo i u Parizu 1924.

Na koncertu će, nakon stanke, biti izvedena Sedma simfonija Ludwiga van Beethovena, jedno od najljepših njegovih djela i glazbenih djela uopće.

Aljoša Jurinić prvi je pijanist iz Hrvatske koji se uspio plasirati u finale najvećeg i najprestižnijeg Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Fryderyk Chopin” u Varšavi za najtalentiranije mlade pijaniste iz cijelog svijeta. To je bilo 2015. godine, a tri godine ranije pobijedio je na uglednom pijanističkom natjecanju „Robert Schumann” u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu. Osim svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, dobitnik je i glavne godišnje državne nagrade „Vladimir Nazor” čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade u povijesti. Pobjednik je brojnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji. Nastupa solistički i uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama te na festivalima.

Mladi virtuoz na klaviru, apsolutna zvijezda hrvatskog i svjetskog pijanizma, Aljoša Jurinić nastupa uz orkestar riječke Opere, na svečanom otvorenju sezone 2017/2018. HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak 29. rujna 2017. u 20 sati, pod ravnanjem maestra Zorana Juranića.Zoran Juranić, skladatelj i dirigent, čest gost riječke Opere, redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Stalni je gost-dirigent Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Uz niz simfonijskih i koncertnih skladbi, njegov repertoar obuhvaća pedesetak opernih djela iz svih stilskih razdoblja. Autor je operne farse „Govori mi o Augusti“ (Muzički biennale Zagreb, 1999), operne sapunice „Pingvini“ (Hamburg i MBZ, 2007), opere „Posljednji ljetni cvijet“ (MBZ, 2013) te niza scenskih, orkestralnih i komornih skladbi. Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, poput djela Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije. Revidirao je i izveo operu „Oganj“ Blagoja Berse te praizveo operu „Preobražaj“ Stanka Horvata. Predsjednik je Hrvatskog društva skladatelja. Od nagrada izdvaja se „Vladimir Nazor” za djelovanje upravo u riječkoj Operi,  Diploma Grada Rijeke za revitalizaciju djela Ivana pl. Zajca te Vjesnikove Nagrade za glazbu „Josip Štolcer Slavenski” itd.

Prije početka koncerta, intendant Marin Blažević i direktorica agencije Rijeka 2020 Emina Višnić kratko će, uz projekcije i fotografije, predstaviti projekt Rijeka 2020 – EPK.