VIDEO

31.10.2019.

Svečano predstavljen program Rijeke - EPK za 2020. uz druženje sa sponzorima i medijima

Autor: Sanja Kapidžić

Svečano predstavljanje programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture za 2020., uz druženje sa sponzorima i novinarima, održano je večeras u zgradi Exportdrva, prostoru koji bi u idućoj godini trebao biti jedno od važnih mjesta održavanja izložbi i drugih događanja iz bogate kulturno-umjetničke EPK ponude.

Svečano predstavljanje programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture za 2020., uz druženje sa sponzorima i novinarima, održano je večeras u zgradi Exportdrva, prostoru koji bi u idućoj godini trebao biti jedno od važnih mjesta održavanja izložbi i drugih događanja iz bogate kulturno-umjetničke EPK ponude.

 

Povod svečanosti i okupljanju bilo je prvo izdanje programske knjige, koja okuplja najveći dio programa koji će u Rijeci biti izvedeni tijekom 2020. godine, a u drugom izdanju koje izlazi u 2020., ova će knjiga biti nadopunjena. Program Europske prijestolnice kulture za 2020 predstavlja se javnosti još od rujna ove godine i to pred medijima te u brošurama koje su izrađene za građane Rijeke i okolice, Hrvatske, te inozemnu publiku. U bliskoj budućnosti, točnije u prosincu ove godine planirano je i predstavljanje cjelovitog programa za građane Rijeke i šire regije i to zabavno-glazbenim događanjem na otvorenom.

Timovi ljudi

Sinoćnje predstavljanje programa okupilo je niz uvaženih gostiju, pa su tako govorili gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija te izaslanik ministrice kulture - državni tajnik Ivica Poljičak. Svima uključenima u projekt EPK, strateškim partnerima, ustanovama i organizacijama u kulturi, projektnim timovima, ali i svim građanima Rijeke zahvalile su se Emina Višnić i Irena Kregar Šegota u ime tvrtke RIJEKA 2020, osnovane za provedbu projekta prijestolnice kulture. Među uzvanicima svečanosti bili su veleposlanici stranih zemalja u RH,  predstavnici gradova i općina iz Hrvatske, predstavnici ministarstava, članovi uprava velikih tvrtki i članovi uprava medijskih kuća te brojni novinari. 

Osim bogatog programa kojim će Rijeka u 2020. godini biti jedno od najzanimljivijih kulturnih odredišta u Europi, na svečanosti su predstavljeni i ljudi koji okupljaju timove u pripremi i provedbi ovog velikog hrvatskog i europskog projekta.

Tom su prilikom osim direktorice projekta Emine Višnić predstavljeni i umjetnički ravnatelj programa Slaven Tolj te voditelji programskih cjelina: voditeljica programskog pravca Kuhinja različitosti Lela Vujanić; voditeljica programa Dječja kuća Jelena Milić; voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin: voditeljica programa Lungomare art Iva Kelentrić; voditelji programa Slatko i slano, Morana Matković i Renato Stanković, glavni voditelj programa Dopolavoro, Davor Mišković; direktorica partnerstva i komunikacija Irena Kregar Šegota; glavna voditeljica sudjelovanja i edukativnih programa Tanja Kalčić te voditeljica sudioničkih programa s građanima Marija Katalinić. A kao vrijedni partneri ovog projekta istaknute su i predstavljene brojne riječke ustanove i institucije – Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Hrvatski kulturni dom, Art kino, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Sveučilište u Rijeci.

Također, značajni doprinos cijelom projektu i njegovoj vidljivosti daju brojni sponzori projekta i medijski pokrovitelji.

Programska knjiga

Osim programskom knjigom, koja je bila središnji razlog okupljanja, program za 2020. predstavljen je i video animacijom u kojoj su naglašeni najvažniji i najznačajniji programski dijelovi: od svečanosti otvaranja koja se održava 1. veljače 2020. preko velikih izložbi Davida Maljkovića „S kolekcijom“, Klimta „Ljubav smrt ekstaza“, Nan Hoover „Pokretna slika je živa“, izložbe Usijano more, prve izložbe o Profesoru Baltazaru koja bi se trebala upriličiti upravo u zgradi Exportdrva te brojne druge izložbe povijesnog karaktera. Najavljene su i gala izvedbe opernih zvijezda koje u 2020. dolaze u Rijeku - Karite Mattile i Eline Garanče, te brojni programi opernog, baletnog i dramskog karaktera, između ostalog Needcompany festival koji uključuje tri različita djela ovog europskog dramskog udruženja, potom trilogija BadCo, i brojne druge izvedbe. Posebno su naglašene urbane intervencije u javnom prostoru u kojima Rijeka dobiva privremeni bazen na Delti, dječje igralište kod broda Uragan, i mnoga druga uređenja javnog prostora, a postavlja se i 11 trajnih skulptura diljem Kvarnera. Istaknuti su i festivali koji će se u Rijeci i okolici održati 2020 te dječji program bogat kazališnim predstavama. 

Na kraju programa je riječki band-aid "Ri Val", koji je za ovu prigodu okupio dvadesetak nekih od najvažnijih imena riječkoga rocka više genaracija, premijerno izveo pjesmu "Moj grad".

         

Tagovi: