HKD na Sušaku

30.05.2018.

Svečano obilježavanje 25. obljetnice izdavanja Sušačke revije i promocija dvobroja

Promocija novog dvobroja 101/102 Sušačke revije, kao i svečano obilježavanje 25. obljetnice izdavanja ovog časopisa uz glazbeni nastup Mješovitog zbora „Sklad“ iz Bakra, održat će se danas u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.


Tamara Morić i Daina Glavočić

Prvi broj Sušačke revije tiskan je 1993. godine, podsjetila je predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić, ističući kako je njezino izdavanje pokrenuo Danko Pavešić. „Revija je počela skromno, kao glasnik, da bi s godinama postala glasilo za kulturu i društvena zbivanja Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara“, rekla je Morić i dodala da novi dvobroj i ima i osuvremenjeni dizajn.

„Život piše romane, a Sušačka revija ih nastoji zabilježiti“, riječi su kojima je članica Uređivačkog odbora je Daina Glavočić započela predstavljanje novog izdanja Revije koji i ovaj put donosi brojne zanimljive priče poput životne priče inženjera Marijana Turine školovanog u Škotskoj, temu o 30. godišnjici knjige Radmile Matejčić „Kako čitati grad“, priče o prvom sušačkom olimpijcu Ivanu Arčaninu, ali i o brodu „Galeb“ iz talijanske perspektive.

Tu su i razgovori s riječkim znanstvenikom doc.dr.sc. Svenom Maričićem te kanadskom spisateljicom Cassandrom S. Cohen, koja je dio svog života provela u Rijeci, zatim zapis o obitelji Petra Skansija, kao i tekst o frankopanskom dvorcu u Gorskom kotaru. U novom broju može se doznati i sve o tragičnim sudbinama parobroda Baro Kemeny i broda Jakljan.

Novi broj također donosi i nastavak priče o Baltazargradu na Fiumari koja je otvorila prošli, 100. broj Sušačke revije. Ideja da se na riječkim fasadama na obali Mrtvog kanala Baltazargrad ovjekovječi sada, do 2020. godine, čini se da je pred realizacijom. Naime, glavni urednik Alen Čemeljić u svom uvodniku navodi da mu je to, uoči zaključenja dvobroja, potvrdio ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor projekta Europske prijestolnice kulture Slaven Tolj. Čemeljić također u svojoj rubrici Saturnov krug obrađuje teme poput LNG-a, Teatra Fenice i Istanbulske konvencije.

Novi broj Sušačke revije može se kupiti na kioscima po cijeni od 30 kuna.

Tagovi: