VIDEO

25.10.2019.

Što smo sve pomeli pod tepih? Performansom na Kontu otvoren Zoom festival

Autor: Sara Blažić

Ovogodišnji Zoom festival otvoren je ispred hotela Continental performansom "Pod tepihom" u izvedbi kolektiva "God’s Entertainment" iz Beča. Performans je nastavljen u Filodrammatici, a na Kontu je počeo kako bi se što veći broj ljudi zainteresirao za festival.

Zoom festival otvoren je ispred hotela Continental performansom

God’s Entertainment je umjetnički kolektiv koji djeluje u Beču. Kroz svoje se radove bave aktualnim društvenim pitanjima i obrađuju ih kroz performativni i istraživački proces.

U Rijeci su izveli performans "Pod tepihom" koji ukazuje na skrivanje činjenica iz političkog, kulturno-društvenog i medijskog-javnog prostora u Republici Hrvatskoj, ali i šire. Sam performans inspiriran je frazom "pomesti pod tepih", te se u njemu pitaju što smo sve spremni pomesti pod tepih kako bi se održala slika nas samih i same države.

Zoom festival otvoren je ispred hotela Continental performansom Performans je izveden uz aktivnu participaciju publike, što je u stilu kolektiva. Prvo je trebalo razbiti "temelje", tako da je publika čekićem razbijala gipsanu kocku u kojoj su se nalazile noge performera.

Zoom festival trajat će do 29. listopada, te će se na njemu odžati brojni performansi, predstave, koncerti i radionice. Bit će postavljen na raznim lokacijama u Rijeci, a okupit će međunarodno priznate izvedbene umjetnike i kolektive iz Hrvatske te Srednje i Jugoistočne Europe.

Zoom festival organizira udruga Drugo more, a ulaz na sva događanja je 30 kuna.