Kino učionica

02.05.2019.

Što redateljice žele? Tematske i formalne tendencije u filmskim prvijencima regionalnih autorica

U Mini Art-kinu u ponedjeljak, 6. svibnja od 19 sati na prvu svibanjsku Kino učionicu (biciklom) dolazi književnica i aktivistica Mima Simić.

U Mini Art-kinu u ponedjeljak, 6. svibnja od 19:00 sati na prvu svibanjsku Kino učionicu (biciklom) dolazi književnica i aktivistica Mima Simić.

Na primjeru nekoliko recentnih regionalno i međunarodno nagrađivanih i priznatih debitantskih dugometražnih filmova redateljica mlađe i srednje generacije (Maja Miloš: Klip, 2012; Ivona Juka: Ti mene nosiš, 2015; Hana Jušić: Ne gledaj mi u pijat, 2016; Mirjana Karanović: Dobra žena, 2016.) Mima Simić ocrtat će tematske i stilske tendencije autorica s obzirom na snažne intersekcionalne potencijale trijade roda, klase i (ostataka) rata, koja neizbježno obilježava gledanje filmova s post-jugoslavenskih prostora. S obzirom na to da je dugometražni igrani film još donedavno bio područje gotovo apsolutne dominacije muških autora, analizirat će kakve se stilske i tematske tektonike unutar ovih ključnih tema događaju probojem autorica u taj zabran, i na koji način njihovi radovi (de)konstruiraju dominantne ideologije filmske i društvene proizvodnje.

Mima Simić filmska je kritičarka, književnica i aktivistkinja. Diplomirala je engleski jezik i književnost te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala rodne studije na Srednjeeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti. Filmološki eseji i kritike okupljeni su joj u zbirci Otporna na Hollywood: ogledi iz dekonstrukcije tvornice snova (HFS, 2009.), koja joj je donijela nagradu Vladimir Vuković za najbolju filmsku kritičarku. Kao gošća predavačica više je godina sudjelovala u programu zagrebačkog Centra za ženske studije i Centra za mirovne studije. Uređivala je i vodila Zvuk celuloida na Drugom programu Hrvatskog radija i Peti dan Trećeg programa Hrvatske televizije.

Kino učionicu: Pogled (P)otpora pratite na stranici Centra za ženske studije, facebooku i Instagramu