Ususret 2020. godini

04.04.2019.

Spoj opere i novih tehnologija: Prezentacija projekta ReCallasMedea 5. travnja u "Zajcu"

Prezentacija projekta „ReCallasMedea“, kao dio pretprograma Rijeka EPK 2020, održat će se u petak, 5. travnja, u 18 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o predstavljanju interdisciplinarne, interaktivne opere kojom se istražuje odnos operne umjetnosti i novih tehnologija, a koja će biti premijerno izvedena 2020. Osnovni je cilj ovog projekta potaknuti publiku da istraži i upozna operne vokale u drugačijem okruženju od onog kakvo je prisutno u standardnijim opernim formama.

Prezentacija projekta „ReCallasMedea“, kao dio predprograma Rijeka EPK 2020, održat će se u petak, 5. travnja 2019. u 18 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o predstavljanju interdisciplinarne, interaktivne opere kojom se istražuje odnos operne umjetnosti i novih tehnologija, a koja će biti premijerno izvedena 2020. Osnovni je cilj ovog projekta potaknuti publiku da istraži i upozna operne vokale u drugačijem okruženju od onog kakvo je prisutno u standardnijim opernim formama.

“ReCallasMedea” isprepliće i suprotstavlja operu, ples, robotiku, video, novu glazbu i čovjeka-umjetnika/cu u nesvakidašnjoj, hibridnoj formi koja je, osim platforme za eksperiment, i hommage Mariji Callas, najvećoj opernoj divi svih vremena. Operu “ReCallasMadea” riječko će kazalište ostvariti u suradnji s neprofitnom organizacijom Scen-och sinnesporuktion iz Švedske.

Glazbu, glazbenu režiju i koncept potpisuje Carl Unander-Scharin, režiju i koreografiju Åsa Unander-Scharin, dramaturgiju Marin Blažević, a sve troje zajednički potpisuju koncept. Razvoj tehnologije i oblikovanje interakcije uz Carla i Asu Unander Scharin potpisiuje i Ludvig Elblaus. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović.
U prezentaciji projekta uz plesačicu Asu Unander Scharin sudjeluju operni pjevači Ana Majdak, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Emilia Rukavina, Vanja Zelčić i Morana Pleše.

Nakon kratke prezentacije ranijih produkcija Opere Mecatronica što ih potpisuju Åsa Unander-Scharin, Carl Unander-Scharin i Marin Blažević, posjetitelje će u kazališnom foyeru zaokupiti glas Marije Callas u Cherubijievoj “Medeji” (što je inspiracija za cijeli projekt ReCallasMedea), kroz plesnu interakciju s fragmentima glasa Marije Calla. Nakon uvoda, publika će moći vidjeti i čuti četiri scene u različitim prostorima Kazališta kao što su tonska i orkestralna dvorana.

Tijekom izvedbe, nove tehnologije omogućuju pjevačima interakciju s glasom Marije Callas i prate ih zvukovima kroz njihove vlastite tjelesne pokrete u prilagođenim digitalnim instrumentima.

Ulaz je slobodan, uz propusnice ranije preuzete na blagajni „Zajca“.