Art-kino Croatia

02.11.2018.

Snažne žene predstavljene Filmskom nagradom LUX

U utorak i srijedu, 6. i 7. studenog u 19 sati, održat će se simultano prikazivanje filmova Druga strana svega i Halla ide u rat u 25 kina i 16 zemalja diljem Europe. Nakon filmova publika će moći pratiti i razgovore s redateljima uživo te postaviti pitanja putem društvenih mreža, a ulaz na projekcije je slobodan.

U utorak i srijedu, 6. i 7. studenog u 19 sati, održat će se simultano prikazivanje filmova Druga strana svega i Halla ide u rat u 25 kina i 16 zemalja diljem Europe. Nakon filmova publika će moći pratiti i razgovore s redateljima uživo te postaviti pitanja putem društvenih mreža, a ulaz na projekcije je slobodan. Foto: press materijal

Prizor iz islandskog filma "Halla ide u rat" / Foto: press materijal

Imajući na umu ideju da kultura ima ključnu ulogu u izgradnji naših društava Europski parlament je 2007. osnovao Filmsku nagradu LUX, kojom želi doprinijeti distribuciji europskih filmova diljem Europe i potaknuti europsku raspravu o važnim društvenim pitanjima.

Halla ide u rat prozvana je ekološkom bajkom islandskog redatelja Benedikta Erlingssona. 50-godišnja Halla vodi zbor u Reykjaviku. Jako je povezana s izuzetnom prirodnom ljepotom svoje zemlje te je vrlo zabrinuta zbog globalnog zatopljenja i ekoloških katastrofa. U tajnosti sabotira visokonaponske vodove tvornice aluminija. No plan joj poremeti vijest koju nije očekivala – ona je već godinama kandidatkinja za usvajanje te je obaviještena da je u Ukrajini čeka jedna djevojčica. Halla ide u rat ekološka je priča koja postavlja pitanja, često s humorom, o smislu i težini individualnog djelovanja pred inercijom vlasti u borbi protiv globalnog zatopljenja.

Filmom Druga strana svega dokumentaristica Mila Turajlić oslikava suptilan portret svoje majke, Srbijanke Turajlić, političke aktivistkinje koja je odigrala važnu ulogu u nedavnoj povijesti Srbije, osobito otkad je 1989. na vlast stupio Slobodan Milošević, kojem se žestoko suprotstavljala. Preko tog portreta ona priziva tešku povijest proteklog stoljeća te zemlje. – nagradu. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFA) u Amsterdamu te nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu.

Filmska nagrada LUX jedinstvena je inicijativa. Dok se većina filmova europskih koprodukcija prikazuje samo u zemljama porijekla i rijetko doživi distribuciju na drugim tržištima, čak i unutar Unije, Filmskom nagradom LUX tri europska filma dobivaju rijetku mogućnost da ih se prikaže s podnaslovima na 24 službena jezika Europske unije. Ovi se filmovi na topao i pametan način bave aktualnim temama te odražavaju trenutačna zbivanja u Europi.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili preuzeti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Više na: www.art-kino.org.