Spoj umjetnosti i aktivizma

03.10.2017.

Smoqua - prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris od 12. do 14. listopada ove godine, organizira prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom "Smoqua", za sudionike i sudionice iz zemalja bivše Jugoslavije.

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris od 12. do 14. listopada ove godine, organizira prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom

U provođenje programa uključene su udruge, kulturne ustanove te istaknute osobe s područja queer i feminističke kulture iz lokalne zajednice i regije. Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba.

Posjetitelji će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture. Osnovni koncept festivala je propitivanje slobode u odnosu na višestruke opresije - društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne, odnosno jesmo li kao pojedinci slobodni da živimo svoje identitete.

Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala bavi se i problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije. Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture.

"Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje. Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog "pokreta otpora", navodi se u najavi festivala. U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Tiskara Adria print, Bordel La Grotta, Vinarija vina Legović

Cjelokupni program festivala nalazi se na stranicama festivala SMOQUA.