Antifašizam i EPK

02.05.2019.

Slobodna Rijeka: Najavljena tribina, izložba arho-komunističkih fanzina i koncert partizanskih pjesama

U sklopu programa Slobodna Rijeka kojim Rijeka obilježava godišnjicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, u petak, 3. svibnja, u organizaciji Rijeke 2020 Europska prijestolnica kulture održat će se tribina, izložba.

U sklopu programa Slobodna Rijeka kojim Rijeka obilježava godišnjicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, u petak, 3. svibnja, u organizaciji Rijeke 2020 Europska prijestolnica kulture održat će se tribina, izložba.

Događanja će se odvijti prema sljedećem rasporedu: 

 • RiHub (Ivana Grohovca 1A), 16 - 17:30 sati
  Tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad

Tribinu će moderirati Hajrudin Hromadžić izvanredni profesor na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, stručnjak za područje kulturalnih i medijskih studija, kritičke teorije društva i teorijske sociologije. O temi će govoriti Edi Jurković – bivši glavni urednik riječkog omladinskog lista Val,  Dejan Kršić – urednik i dizajner kultnog časopisa Arkzin; talijanski vizualni umjetnik Giovanni Morbin – istraživač i sakupljač alternativnih publikacija i fanzina; Bruno Butorac – urednik i dizajner fanzina i jedan od voditelja knjižnice Zin Zin i Karolina Hrga – glavna urednica portala Slobodni Filozofski

 • RiHub (Ivana Grohovca 1A), 18 - 19 sati
  Otvorenje izložbe anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke talijanskog vizualnog umjetnika Giovannija Morbina

 • Palach
  19:30 - 22 sata
  Koncert partizanskih i antifašističkih pjesama

Nastupaju zborovi Praksa iz Pule, ZBORXOP i Domaći gosti iz Zagreba, VINS iz Rijeke i mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja iz Rijeke.

Za vrijeme koncerta organizirat će se kuhanje za zajednicu, pod nazivom Radnička hrana za građansko nepce, a obroci će biti podijeljeni publici.

Rijeka obljetnicu oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu ove godine slavi programom pod nazivom Slobodna Rijeka koji obuhvaća čitav niz događaja u organizaciji tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt Europske prijestolnice kulture, Grada Rijeke, Zaklade Friedrich Ebert, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko – goranske županije i Povijesnog društva Rijeka.

Godišnjica oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu obilježava se od 29. travnja do 6. svibnja 2019. godine.