FEKP19

29.05.2019.

Sjajan odaziv mladih iz cijele Hrvatske na natječaj za kratku priču

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su novu kategoriju natječaja za kratku priču – za mlade autore i autorice. Natječaj FEKP19, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, bio je otvoren od 22. travnja do 25. svibnja 2019.

 Jedan od najstarijih europskih festivala posvećenih isključivo kratkoj književnoj formi, 18. Festival europske kratke priče (FEKP), održat će se u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja na središnju temu

Na zadanu temu “Trebaš čuti ovu priču” prijavljene su ukupno 143 priče, 108 mladih autorica i autora, pa će žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić i profesorica Helena de Karina, imati pune ruke posla!

Najmlađi prijavljeni autor/ica ima 8 godina, najstariji/ja 19, a prijave su stigle iz svih krajeva Hrvatske. Prema prvim procjenama, najveći broj prijava je iz Rijeke i okolice, slijede Zagreb i okolica, te ostali dijelovi Hrvatske: Pula, Split, Osijek, Novska, Varaždin, Ludbreg, Dubrovnik i drugi.

Žanrovski i tematski, kratke priče prijavljene na FEKP19 natječaj, raznolike su; puno je SF-a, fantasyja, a ima i nešto bajki. Dosta prijavljenih priča bavi se obiteljima, školom i prijateljstvima, a čest motiv je i priroda, uz pojedine ekološke teme. Starije učenike zanimaju također društvo i politika, razlike između privatnog i javnog, a pitaju se i tko su oni sami te što je sve ovo.

Proglašenje najbolje priče održat će se na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, u četvrtak, 6. lipnja, u OKC-u Palach (Kružna 8, Rijeka) u 20 i 30 sati, dok će čitanje samih priča biti dan poslije, u petak, 7. lipnja, u 11 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1a, Rijeka), pod moderatorskom palicom Envera Krivca.

Tri prvonagrađene priče objavit će se na web stranici Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i portalu Gradske knjižnice Rijeka.

Festival europske kratke priče, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca, ove se godine održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, s temom HOMO NARRANS, a istražuje temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Festival se održava u Zagrebu i Rijeci od 2. do 7. lipnja 2019. godine.

Cjelokupni program Festivala europske kratke priče možete pronaći na web stranicama: europeanshortstory.org ili na rijeka2020.eu.