"Mi nismo kao oni"

04.11.2019.

Simpozij "Balkan je drugdje" u sklopu izložbe u riječkom MMSU-u

U četvrtak, 7. studenog, od 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održat će se simpozij „Balkan je drugdje“. Simpozij je dio međunarodne skupne izložbe „Mi nismo kao oni“ fokusirane na predodžbe kojima oblikujemo sliku drugog i pitanja kako drugi vide nas. Održava u sklopu EU projekta Riskiraj promjenu i kao dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U četvrtak, 7. studenog, od 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održat će se simpozij „Balkan je drugdje“. Simpozij je dio međunarodne skupne izložbe „Mi nismo kao oni“ fokusirane na predodžbe kojima oblikujemo sliku drugog i pitanja kako drugi vide nas. Održava u sklopu EU projekta Riskiraj promjenu i kao dio pretprograma Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. / Foto: MMSU Rijeka, press
Foto: MMSU Rijeka

Namijenjen je stručnoj publici iz područja kulturnih studija, filozofije ili povijesti umjetnosti, ali i svoj drugoj publici koju zanimaju pitanja (povijesti) tolerancije na širem riječkom području, kulturološko-politološka poimanja Balkana i s njima u vezi poimanja „drugog“, pitanje migracija i gostoljubivosti u drugom desetljeću 20. stoljeća te srodne teme.

O njima će govoriti Tea Perinčić, kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (predavanje “Tolerancija u Rijeci iz povijesne perspektive”), Ana Inić i Sandra Jukić, doktorandice na studiju Glotodidaktike Filozofskog fakulteta u Rijeci (predavanje “Frazemi i stereotipi o drugome, na primjeru Balkana“), kulturolog Eric Ušić ( “Viva la fratellanza: pitanje drugog u poratnim grafitima u Istri i Rijeci”) i Željko Senković s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Osijeku (predavanje“Migracije, pitanje hospitaliteta i politika prijateljstva”).

Više o temama i predavačima dostupno je na portalu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.