27. siječnja u 18 sati

25.01.2016.

"Saulov sin" u Art-kinu povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

U srijedu, 27. siječnja 2016., s početkom u 18 sati, u Art-kinu će se povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta održati posebna projekcija filma "Saulov sin".

Dobitnik nagrade Grand Prix u Cannesu, Zlatnog globusa za najbolji strani film i pobjednik 13. Zagreb Film Festivala nevjerojatno je moćan, vrlo sugestivan i katarzičan, ali i originalan prikaz horora holokausta. "Saulov sin" ujedno je i jedan od pet finalista koji konkuriraju za Oscara u kategoriji stranog filma.

Listopad 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravi židovski pogreb. Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevrira kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

Redatelj László Nemes rođen je 1977. u Budimpešti. Nakon studija povijesti, međunarodnih odnosa i scenarija u Parizu, radio je kao asistent redatelja u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije je godine radio kao asistent Béle Tarra nakon čega je upisao studij režije u New Yorku. Za svoje kratke filmove osvojio je brojne nagrade. Saulov sin njegov je dugometražni debi koji je u Cannesu osvojio Grand Prix.