Umjetničko prekrajanje književne materije

16.05.2019.

Samostalna izložba Ane Mušćet inspirirana Krležinim "Zastavama" od 18. svibnja u MMSU-u

U subotu, 18. svibnja u 19 sati, u Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara se izložba “Zastave" kiparice i multimedijalne umjetnice Ane Mušćet. Riječ je o jedinstvenoj, vizualno dojmljivoj, tehnički složenoj prostornoj instalaciji inspiriranoj istoimenim petotomnim Krležinim romanom.

U subotu, 18. svibnja u 19 sati, u Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara se izložba “Zastave
Dio prostorne instalacije "Zastave" / Foto: Ana Mušćet

Ana Mušćet prekrajanjem književne materije do sad je "istkala" tri knjige nazvane "Zastave". Prva je nastala kao autoričin diplomski rad 2016. koji je iste godine dobio Grand Prix na 25. slavonskom biennaleu. Prateći ideju pet dijelova Krležinog romana, Ana Mušćet nastavlja projekt izrađivanjem druge knjige, a treća knjiga Zastava premijerno se prikazuje u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Referirajući se Krležin roman, na tematizirana povijesna i politička previranja te svjedočanstva o sudbini pojedinca i naroda, autorica progovara o svom viđenju aktualnih društveno-političkih događaja, s posebnim zanimanjem usmjerenim na istraživanje područja jezika.

Sama tehnika izrade – pripremanje kilometara bijelih traka rezanjem u uništivaču za dokumente, ispisivanje teksta Krležinog romana na trake širine 0,8 mm te njihovo tkanje u nove dokumente – referira se na način Krležina mijenjanja i prekrajanja književnog teksta: poznato je da su među pojedinim izdanjima "Zastava" bile značajne gramatičke, sintaktičke, stilske i jezične razlike.

"Zastave" Ane Mušćet prostorna je instalacija koja implicira slojevito čitanje i interpretaciju. Pisane crnim rapidografom na bijeloj, osjetljivoj površini posebne teksture, njene "Zastave" sa svakim izlaganjem postaju sve krhkije; boja teksta blijedi dok u nekom trenutku potpuno ne nestane i ode u zaborav. Zaborav tematiziran na karakterističan krležijanski način.

Na izložbi u MMSU-u uz tri knjige Zastave, predstavit će se i projekt Liječenje zemlje. Zamišljen je na način da se na četiri odabrane lokacije u Hrvatskoj (Vukovar, Rijeka, Kornati, Dubrovnik) postave četiri gigantske zastave, dimenzija 20 x 30 m. Na svakoj od zastava bile bi ispisane riječi: IZVOLI, HVALA, MOLIM, OPROSTI. I u tom radu preispituje se uloga riječi.

Izložba će u MMSU-u ostati otvorena do 30. lipnja a moći će se razgledati svakim danom, osim ponedjeljkom i praznikom, od 11 od 20 sati.