22. revija lutkarskih kazališta

31.10.2017.

Rijeka sve zanimljivija kazališno-lutkarska europska destinacija

Autor: HINA .hr

Na ovogodišnju 22. reviju lutkarskih kazališta u Rijeci, koja počinje 3. studenoga, prijavljeno je dosad najviše predstava, više od 50, što po riječima ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Magdalene Lupi Alvir govori da Rijeka postaje sve zanimljivija kazališno-lutkarska europska destinacija.

lutkarsko kazaliste

Velikom interesu svakako je pomogla i činjenica da Rijeka 2020. postaje Europska prijestolnica kulture, izjavila je Lupi Alvir za Hinu. Dodala je kako je od 50 prijava za nastup na reviji do 11. studenoga odabrano 17 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Grčke i Kine, a riječ je uglavnom o nagrađivanim predstavama posljednje kazališne sezone.

Festival se svečano otvara predstavom "Odisej - san o povratku" Biserke Kolevske prema motivima grčke mitologije, u izvedbi Dječjeg kazališta iz Banje Luke, a zaključuje nastupom kineskog Yangzhou lutkarskog istraživačkog instituta Jiangsu s ulomcima šest različitih predstava kineskog tradicionalnog lutkarstva. Kinesko kazalište dolazi u Rijeku u sklopu suradnje ministarstava kulture Hrvatske i Kine.

Jedna od poveznica niza predstava na ovogodišnjoj reviji je "neobična baština", što je i tema sezone u riječkom kazalištu lutaka, rekla je Lupi Alvir. Tu se uklapa predstava o Odiseju, potom predstava "Vještica Dragica" Lutkarskog kazališta Maribor koja govori o srednjovjekovnim lažnim optužbama žena za vještičarenje, kao i "Basne iz sjene" Kazališta za djecu iz Kragujevca, Zagrebačko kazalište lutaka predstavit će se predstavom "Putovanje i zgode šegrta Hlapića", a osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića s "Bijelim jelenom" prema motivima Vladimira Nazora. I radionica izrade štapnih lutaka, islandskih trolova, pod vodstvom Grete Clough iz Islanda, u popratnom programu, u duhu je istraživanja "neobične baštine".

U popratnom programu je i multimedijalna instalacija "Svjetlosno igralište", koja će biti postavljena u galeriji Kortil Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u kojoj će djeca moći sama stvarati zvukove i glazbu pomoću svjetlosnih uređaja. Novina ovogodišnje revije je nagrada publike "Domino", nazvana prema jednom od ranijih naziva riječkog kazališta lutaka.

Cjelokupni program dostupan je na stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka.