VIDEO

20.12.2017.

Rijeka obilježila Svjetski dan migranata tribinom, koncertom i bliskoistočnom kuhinjom

Autor: Sanja Kapidžić

Svjetski dan migranata obilježen je u ponedjeljak, 18. prosinca, u Omladinskom kulturnom centru Palach tribinom na temu migranata, gastronomskim programom i koncertnim nastupom transnacionalnog glazbenog sastava Mimika Orchestra. Rijeka se obilježavanju ovog dana pridružila jer su migracije, uz vodu i rad, jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

Svjetski dan migranata obilježen je u ponedjeljak u Rijeci u Omladinskom kulturnom centru Palach tribinom na temu migranata, gastronomskim programom i koncertnim nastupom Mimika Orchestra.

Na tribini pod naslovom "Pelene, busevi i Guiness" bilo je riječi o ekonomskim migracijama žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u zemlje zapadne Europe te o migracijama mladih koji sve masovnije odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom.

Svjetski dan migranata obilježen je u ponedjeljak u Rijeci u Omladinskom kulturnom centru Palach tribinom na temu migranata, gastronomskim programom i koncertnim nastupom Mimika Orchestra.Gosti na tribini bili su Duga Mavrinac, znanstvena novakinja na Institutu za antropologiju, Jelena Ostojić, članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te sociologinja i Goran Lukić, predsjednik Delavske svetovalnice koja se bavi i sindikalnim organiziranjem migrantskih radnika.

U gastronomskom dijelu programa članovi Zadruge za interkulturalnu suradnju "Okus doma" predstavili su bliskoistočne specijalitete. Zadruga, naime, zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice, pripadnike osjetljive skupine koja teško pronalazi posao na suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Zadruga kroz kuhinju doprinosi njihovoj integraciji u društvo i ekonomskoj emancipaciji.

Mimika Orchestar je jazz, world music i suvremenog glazbenog izričaja te međunarodnog značaja koji je 2010. godine u Londonu osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić. Otad je Mimika Orchestra izrastao u jedan od najkreativnijih trans-idiomatskih sastava ovih prostora.