Ciglena kuća uskoro kreće u obnovu

31.01.2019.

Rijeka gradi prvu Dječju kuću u Hrvatskoj

Autor: Smiljana Radović Lagator

Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija. Danas je u Rijeci potpisan ugovor između Grada Rijeke i tvrtke ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, koja će raditi na rekonstrukciji Ciglene zgrade kompleksa Benčić u Rijeci i njenom preoblikovanju u Dječju kuću. Rekonstrukcija će koštati 41,7 milijuna kn, a ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i član Uprave ING-GRAD Srđan Jončić.

Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija.

Ovo je četvrti infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture koji kreće u obnovu i bit će otvoren tijekom 2020. U prethodnom razdoblju završen je riječki  Muzej moderne i suvremene umjetnosti u svojoj prvoj fazi, potom Ri Hub u Grohovčevoj ulici u Rijeci, a prije godinu dana započeli su radovi na obnovi riječke Palače šećerane u koju će po završetku obnove useliti Muzej Grada Rijeke.

Tvrtka ING-GRAD, s kojom je Rijeka danas potpisala ugovor, izabrana je na javnom natječaju, a do sada su već izveli niz radova na sanaciji i restauraciji spomeničke i kulturne baštine u svim dijelovima Hrvatske. Ovom se riječkom projektu posebno vesele jer, kako je naveo član uprave Jončić: „Velika nam je čast i velik nam je izazov raditi na zgradi koja će cijelim svojim sadržajem biti namijenjena djeci i to u najboljem i najkreativnijem smislu“.

Sinergija riječkih kulturnih ustanova

Gradonačelnik Rijeke naglasio je kako ovaj projekt „pokazuje sinergiju, zajedništvo i isprepletenost ideja“ budući da na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove - Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti - te udruge i nezavisne organizacije poput Vijeća mladih Benčić i dr. Inače, riječka Dječja kuća prva je takva kuća koja nastaje u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene nalazi se u Ljubljani (Hiša otrok in umetnosti).

Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija.U ime svih ustanova i udruga uključenih u stvaranje Dječje kuće o budućim programima govorio je Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, koji je u prvom redu podsjetio kako, iako još uvijek ne fizički ne postoji, Dječja kuća realizira se kroz niz postojećih projekata.

„Dječja kuća sadržajno već postoji – projekti Tobogan Brickzine, Tjedan dobre dječje kuće, kao i svi nebrojeni projekti u sklopu EPK projekta, a vezani uz Dječju kuću, već simboliziraju ono što će  se odvijati. No u jednom zajedničkom fizičkom prostoru programi će porasti, nastat će novi pristup i dodatna produkcijska vrijednost iz svega toga što radimo, spojit će se svijet knjige, filma, kazališta, pripovijedanja i video igara u jedan kreativni đumbus,“ kazao je Benić.

Na osmišljavanju sadržaja buduće Dječje kuće zajednički rade čak četiri riječke kulturne ustanove - Art kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti - te udruge i nezavisne organizacije Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će - cjelodnevno. Kako je naglašeno na današnjem potpisivanju ugovora, kultura u Dječjoj kući seže puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita - kulturu u Dječjoj kući djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju. U tom smislu, izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici… samo su neke od planiranih aktivnosti koje će za djecu, ali i njihove roditelje, okupiti i ponuditi riječka Dječja kuća, po svojoj izgradnji i opremanju.

Zemlja čudesa na tri kata s ludim krovom

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran slobodan dnevni boravak s foteljama za sjedenje, odmor i druženje. U tom će se prizemnom dijelu nalaziti i garderoba, te sanitarne prostorije, ali i kafe snack bar kao prostor za boravak roditelja. U središtu zgrade je lift, a s bočnih strana su stubišta koja vode na gornje katove.

Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija.Kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom.  U dvorani su inače planirane svakodnevne projekcije filmova za djecu, gledanje prijenosa igranja popularnih video igara s You tubea kao aktivnost izuzetno popularna u spomenutoj uzrasnoj dobi, a postoji mogućnost izvođenja i kazališnih programa.

Na prvom katu se uz dvoranu nalazi njen svojevrsni atrij, prostor za druženje odnosno izložbeni prostor koji je mostom povezan sa zgradom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Na drugom katu, također uz dvoranu, nalaze se radioničke prostorije s većim brojem računala, te filmski i glazbeni studio, za opismenjavanja djece 21. stoljeća, rođene u svijetu digitalne tehnologije koji se razvija toliko brzo da aktivan život u njemu postaje poseban izazov.

Na trećem katu Dječje kuće smjestit će se Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, koji će time useliti u dvostruko veću kvadraturu i s novim prostornim mogućnostima otvoriti neke posve nove sadržaje za svoje male članove.

I konačno, na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni prostori namijenjeni također radioničkom radu. Na krovu se nalazi i natkriveni otvoreni prostor, namijenjen za susrete i druženja koji obuhvaća i mali krovni amfiteatar za tzv. pripovjedno kazalište. Na otvorenom će biti i prostor za radionice te vanjsko platno namijenjeno video projekcijama.

Ciglena građevina i budući građevinski radovi

Ciglena zgrada se nalazi između T- građevine (buduće Gradske knjižnice) i H - građevine (Muzeja moderne i suvremene umjetnosti) kompleksa Benčić, a na razini prvog i trećeg kata mostovima je fizički povezana sa zgradom MMSU-a.

Puna opeka od koje su izgrađeni zidovi vidljiva je na fasadi i zgradi daje prepoznatljiv izgled zbog kojeg je i dobila ime – Ciglena zgrada. Pri rekonstrukciji, primarno će se ukloniti sve osim četiri vanjska zida, a dio originalnih lijevanih željeznih stupova i gredi koristit će se i u novom rasporedu.

Riječka Dječja kuća četvrti je infrastrukturni objekt projekta Rijeka 2020 – EPK koji uskoro kreće u obnovu. Njen program zajednički kreiraju četiri riječke kulturne ustanove te nekoliko udruga i organizacija.Unutrašnjost zgrade oblikovat će se kao „kuća u kući“, „čarobna kutija“ umetnuta u postojeću “ciglenu” zgradu. Svaki od katova do kojih se uspinje bočnim stubištima ili pak liftom nose svoju posebnu priču, posebne sadržaje i svaki se kat predstavlja kao jedinstvena programska čarolija.

Posebnu zanimljivost prostoru daje tzv. svjetlarnik, široki stožac koji se proteže kroz cijelu zgradu po visini, sa više staklenih otvora na sebi. Na vrhu, budući da izlazi na krov, kroz njega ulazi svjetlost i raspršuje se zgradom kroz spomenute staklene otvore.

Inače, ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina.

Rekonstrukcija Ciglene zgrade u Dječju kuću provodi se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, odnosno u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka. Rijeci je za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.