Priznanja riječkom lutkarstvu

15.04.2019.

Riječkom GKL-u šest od ukupno sedam strukovnih nagrada na Malom Maruliću

Dvije predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Avanture maloga Juju" i "Zamrznute pjesme", osvojile su šest od ukupno sedam strukovnih nagrada na festivalu Mali Marulić u Splitu.

Predstava

Na festivalu, održanom od 9. do 12. travnja, u konkurenciji je bilo osam predstava, a "Avanture maloga Juju" proglašena je najboljom predstavom u cjelini. Ivana Đula i Milica Sinkauz su dobile nagradu za najbolju adaptaciju teksta u toj predstavi a Mario Jakšić za ulogu maloga Juju kao najbolju ulogu festivala. Alena Pavlović nagrađena je za scenografiju, lutke, objekte i kostime u obje predstave, a Tamara Kučinović za tekst i režiju "Zamrznutih pjesama".

Glumcu-lutkaru riječkoga GKL Zlatku Viciću uručena je povelja za životno djelo "Zvonko Festini" , i to za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Kako je navedeno u obrazloženju, "Zlatko Vicić višestruko je nagrađivani glumac-lutkar GKL Rijeka u kojem umjetnički djeluje već 26 godina. On je iskonski umjetnik koji sebe nikad ne stavlja ispred kolektiva i kojemu je publika uvijek na prvom mjestu".

GKL Rijeka do lipnja će također gostovati i na niz drugih festivala s predstavama "Avanture maloga Juju", "Zamrznute pjesme" i "Vanda Lavanda" u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku te u BiH (Sarajevo), Srbiji (Kragujevac) i Turskoj (Ankara).