Rostock ugostio izložbu Muzeja grada Rijeke

29.11.2019.

Riječki torpedo na njemačkom brodu-muzeju vidjelo 25 tisuća posjetitelja

Riječki eksponati za izložbu „Erfindung einer Waffe. Torpedo“ („Pronalazak jednog oružja. Torpedo“), vratili su se ovih dana u izložbeni prostor Muzeja grada Rijeke na Žabici, otkuda su bili posuđeni da bi ih mogla vidjeti publika u Rostocku.

Riječki eksponati za izložbu „Erfindung einer Waffe. Torpedo“ („Pronalazak jednog oružja. Torpedo“), vratili su se ovih dana u izložbeni prostor Muzeja grada Rijeke na Žabici, otkuda su bili posuđeni da bi ih mogla vidjeti publika u Rostocku. / Foto: Muzej grada Rijeke

Izložba je nastala suradnjom Muzeja grada Rijeke i Muzeja brodograditeljske i pomorske baštine (Schiffbau und Schifffahrtsmusem) koji djeluje u tom njemačkom gradu. Riječ je o brodu-muzeju, najvećem te vrste u Njemačkoj. Izložba je bila otvorena od 9. svibnja do 27. listopada ove godine, na veliko zanimanje tamošnje kulturne i tehničke javnosti. Znakom je toga podatak kako je riječke eksponate na njoj vidjelo 25.476 posjetitelja.

Riječki eksponati za izložbu „Erfindung einer Waffe. Torpedo“ („Pronalazak jednog oružja. Torpedo“), vratili su se ovih dana u izložbeni prostor Muzeja grada Rijeke na Žabici, otkuda su bili posuđeni da bi ih mogla vidjeti publika u Rostocku. / Foto: Muzej grada RijekeUvažavajući prostorne okolnosti muzealiziranog broda, naglasak izložbe bio je stavljen na ključne informacije o povijesnom razvoju torpeda, počevši od prvog uspješnog modela iz 1866. i prateći slijed zbivanja do 1966. godine. Riječ je o cijelom stoljeću riječke proizvodnje toga vojnog stroja. Njemačka je publika u šest mjeseci izložbe mogla vidjeti repliku prototipa „čuvara obale“ Giovannija Luppisa (1860.) iz Tehničke zbirke riječkog Muzeja, također dijelove mehanizma povijesnih primjeraka torpeda, žiroskope ugrađivane u projektil za kontrolu putanje, te fotografije i dokumente koji govore o razvoju torpeda.

Pored Muzeja grada Rijeke, u izložbi su sudjelovali Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Hrvatski pomorski muzej u Splitu i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, s nekoliko predmeta iz njihovih zbirki.