Inovacije i digitalna budućnost ovogodišnja tema

25.01.2019.

Riječki muzeji pripremili bogat program u Noći muzeja 1. veljače

Noć muzeja ove će se godine u svom 14. izdanju održati 1. veljače 2019. Tema je 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost', a organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo (HMD). Kao i ranijih godina, manifestaciji su se pridružili i riječki muzeji.

Noć muzeja ove će se godine u svom 14. izdanju održati 1. veljače 2019. Tema je 'Muzeji - inovacije i digitalna budućnost', a organizator manifestacije je Hrvatsko muzejsko društvo (HMD). Kao i ranijih godina, manifestaciji su se organizacijom bogatih programa pridružili i riječki muzeji.

Tema ovogodišnjeg izdanja govori o primjeni digitalnih tehnologija koje su otvorile neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije, bilo da se radi o samim muzejskim zbirkama, stručnim, znanstvenim i drugim događajima, edukativnim i zabavnim sadržajima, ili pak o virtualnim obilascima muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta.

"Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno prostorno muzeologiziranje i dostupnost velikom broju korisnika", napominje HMD u najavi manifestacije.

MMSU Rijeka i Mali salon

U Noći muzeja u novom prostoru MMSU-a u Krešimirovoj ulici od 20 sati, uz organizirano vodstvo, moći će se obići međunarodna izložbu “Bijeg” čije će zatvaranje biti upravo te večeri. Istovremeno se u Malom salonu otvara izložba crteža iz fundusa MMSU-a “Hommage crtežu”.

Osim toga, u MMSU-u će se moći razgledati i izložba Đorđa Jandrića “Hrpa Anastazija” te pogledati izvedbu plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u koreografiji Kate Foley, a u 21 sat počinje koncert sjajnog benda – The Hunting Dogs koji će riječkoj publici premijerno predstaviti novi singl koji najavljuje njihovo drugo diskografsko izdanje. Oni su poznata Riječanka Alba Nacinovich (glas, harmonizer, gitara, perkusije, live looping) i njen talijanski kolega Marco Germini (klavijature, modularni sintisajzer, perkusije, semplovi, live looping). Sviraju electro-shocked pop. Sviraju ga uživo, koristeći mnoštvo instrumenata i tehnike live nasnimavanja i prerade zvuka.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti također će obilježiti ovogodišnju Noć muzeja 2019., i to bogatim programom vezanim uz digitalne tehnologije i multimediju te njihovo korištenje u prezentaciji i istraživanju kulturne baštine.

Događanja počinju u 18 i 30 sati, a bit će organizirana predavanja, prezentacije, radionice za djecu, predstava koju će izvesti Dramci iz Guvera, projekcija filma, stručna vodstva.

U prostoru Guvernerove palače moći će se posjetiti i stalni muzejski postav – Lapidarij, U obrani domovine, Kroz prozor Guvernerove palače i Staro oružje, Jedra Kvarnera i Tragovi vremena te izložbe Rigojanči – ljubav kao slatko nadahnuće, Spomen-crkva Svetog Duha u Javorci – „Bazilika mira“, „Strojevi za računanje“, izložba keramike s radionice Čarobna glina te Claustra – skrivena ostavština starih Rimljana.

Muzej grada Rijeke

U ovoj nacionalnoj kulturnoj manifestaciji iznova sudjeluje i Muzej grada Rijeke, s nekoliko svojih programa. Tim će povodom svoje publikacije prodavati po prigodnim cijenama. U suradnji s Muzejom grada, manifestaciji se pridružuje Zavičajni muzej Drenova. 

Muzej se otvara u 18.00 sati, a sat vremena kasnije počinje razgledavanjem izložbe riječkog slikara Maura Stipanova Šetnja /Passeggiata uz stručno vodstvo kustosice Eme Makarun. Posjetitelji će moći pogledati i metalnu tubu s dokumentima iz vremena izgradnje zgrade HNK Ivana pl. Zajca 1885. godine. U 18 sati počinje i radionica za djecu, a u 20 sati predviđen je jazz koncert Rajko Ergić trija (Rajko Ergić- tenor saksofon, Karlo Ilić – električna gitara, Goran Cvijanović – kontrabas).

U Zavičajnom muzeju Drenove u 18 sati otvara se izložba Sanje Simper „Od emancipacije do holokausta - Židovi u Rijeci i Opatiji, 1867.—1945.“, koja prethodno bila postavljena na postamentima na Korzu. U 19.00 sati započinje predavanje Umjetna inteligencija (AI) na djelu, kojim se predstavlja drenovski muzejski asistent, kao i prezentacija fotografija iz Prvog svjetskog rata u odabiru Christiana Grailacha.

Prirodoslovni muzej Rijeka

Na zajedničko druženje, istraživanje i otkrivanje novih ideja, inovacija, tehnologija i planova poziva i Prirodoslovni muzej u Rijeci. Program je besplatan i počinje u 18 sati predstavljanjem planova razvoja i video prezentacijom povijesti inovacija Muzeja. Slijede edukativni programi za djecu, druženju u kutku s 3D printerom, interaktivne videoinstalacije i brojne druge zanimljive aktivnosti. Za glazbeni dio programa pobrinut će se riječki akustički duo Vanessa & Sergio, čiji koncert počinje u 21 sat.

Više o manifestaciji uskoro će biti dostupno na web-stranici Noći muzeja 2019.