VIDEO: Revija lutkarskih kazališta

10.11.2017.

Riječki mališani uživali u izradi lutaka islandskih trolova

Autor: Emilija Sekulić

Riječki su mališani u Galeriji Kortil, tijekom trodnevne radionice što se održavala u sklopu Revije lutkarskih kazališta, uživali u izradi lutaka islandskih trolova, a od njihovih je radova sastavljena i izložba. U ovom kreativnom putovanju vodila ih je Greta Clough s Islanda, uz pomoć likovne umjetnice Andreje Jandrečić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Riječki su mališani u Galeriji Kortil, tijekom trodnevne radionice što se održavala u sklopu Revije lutkarskih kazališta, uživali u izradi lutaka islandskih trolova, a od njihovih radova sastavljena je i izložba. U ovom kreativnom putovanju vodila ih je Greta Clough s Islanda, uz pomoć likovne umjetnice Andreje Jandrečić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Island ima dugu tradiciju pripovijedanja, a važan dio njihovog kulturnog nasljeđa kreće se oko ‘skrivenog naroda’ tj. vilenjaka, duhova, trolova i drugih tamnih bića skrivenih od pogleda ljudskog oka.

Riječki su mališani u Galeriji Kortil, tijekom trodnevne radionice što se održavala u sklopu Revije lutkarskih kazališta, uživali u izradi lutaka islandskih trolova, a od njihovih radova sastavljena je i izložba. U ovom kreativnom putovanju vodila ih je Greta Clough s Islanda, uz pomoć likovne umjetnice Andreje Jandrečić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U ovoj radionici, Greta Clough iz Handbendi Brúðuliekhús, profesionalne lutkarske i kazališne kompanije iz Hvammstangija na sjevernom Islandu, teme iz islandskog folklora donijela je u Rijeku vodeći djecu kroz kreaciju njihovih vlastitih štapnih lutaka u obliku islandskih trolova koristeći prirodne materijale iz ruralnog Islanda. Greta Clough je umjetnička direktorica i kreativna producentica Handbendija. Nekadašnja je umjetnička suradnica londonskog kazališta Little Angel Theatre i ima veliko iskustvo rada na originalnim kazališnim produkcijama koje su gostovale po cijelom svijetu.

U petak, 10. studenog bit će postavljena izložba dječjih radova nastalih na radionicama koja će se moći pogledati od 18 do 20 te u subotu od 10 do 13 sati u Galeriji Kortil. Nakon toga lutke se sele u Gradsko kazalište lutaka gdje će ih djeca moći dobiti natrag.

Više u prilogu.