Spoj kulture i tehnologije

14.11.2017.

Riječki "3D svijet" prikazan na Institutu "Ruđer Bošković"

Na Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu jučer je prikazan dokumentarni film “3D svijet” novinarke, scenaristice i redateljice Danijele Stanojević, a nakon projekcije o njemu su, uz samu redateljicu, govorili i glavni protagonisti filma doc.dr.sc. Sven Maričić i Nikolina Radić Štivić, ravnateljica riječke Direkcije za zaštitu kulturnih dobara.

Premijera filma

Film “3D svijet” prikazuje inicijativu dvoje ljudi u Rijeci koji su pokrenuli projekt istraživanja, obnove i oživljavanja kompleksa nekadašnjeg rimskog vojnog zapovjedništva. Ideja je bila da se artefakti pronađeni na toj lokaciji, poput listića iz 3 st., pretvore u kulturno-turističku ponudu suvenira izrađenog 3D tehnologijom. Film prikazuje način kako suradnja među strukama i zajednički rad može doprinijeti ne samo gradu Rijeci već i Hrvatskoj koju smješta na kulturnu kartu Europe i Svijeta.


"3D svijet" Danijele Stanojević

Dr. Sven Maričić, jedan od pionira 3D printa u ovom dijelu Europe, prije deset godina izradio je prvi medicinski model te tako uveo Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja u kojima se primjenjuje 3D print u kirurgiji. Prije nekoliko godina dr. Maričić i Nikolina Štivić Radić došli su do ideje da se jedan zanimljivi arheološki artefakt pretvori u kulturno-turistički suvenir koji spaja 3D tehnologiju i očuvanje kulturne baštine.

Snimatelj filma je Miran Krčadinac, montažer Valent Balun, autorica animacije je Ira Bulić, spikerica Mirela Matković, dizajnerica Barbara Zec i autor ilustracije Damir Gudiček. Film je snimljen u potpunosti u produkciji Danijele Stanojević.

„3D svijet" je u 2017. bio premijerno prikazan HRT-u te u Art-kinu Croatia u Rijeci:


Premijera u Art-kinu