Zajc lab program Hrvatske drame

17.11.2017.

Riječka premijera predstave "Orgija"

Riječka je premijera koprodukcijske predstave „Orgija” Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za ponedjeljak, 20. studenog 2017., dok je premijerno u Ljubljani odigrana 4. studenog. Važno je napomenuti da se predstava odigrava u prostoru na adresi Delta 5 (zgrada Ivexa), a rezervacija ulaznica je obavezna jer je broj gledatelja ograničen. Predstava se ne preporuča mlađima od 20 godina.

Riječka je premijera koprodukcijske predstave „Orgija” Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je  za ponedjeljak, 20. studenog 2017.

„Jedino pravilo 'Orgije' je požuda. Jedina prepreka vlastita mašta”, kažu autori i izvođači Katarina Stegnar, Jure Novak i Urška Brodar. U autorskom timu su Toni Soprano za scenografiju i oblikovanje svjetla, Dajana Ljubičić za kostimografiju, Uroš Buh za glazbu.

„Orgija” je predstava o prekoračivanju granica. Granica u odnosima i obitelji. U javnosti i politici. „Orgija” je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. „Orgija” je također i društveni eksperiment. Rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća. Na „Orgiji” ćemo vas osloboditi i zavesti, ugostiti i konzumirati.

Trilogija „Jure Novak: Zato sam sretan” / „Katarina na narudžbu” / „Orgija” slovenskih autora Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar nastaje od 2011. godine. Unutar nje Brodar, Novak i Stegnar razbijaju klasičnu kazališnu hijerahiju podjele autorstva. U prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti svo troje, redatelj, dramaturg i glumica. Formalno se trilogija bavi poigravanjem s granicama fikcije i stvarnosti, te preispitivanjem pozicije gledatelja i izvođača, sadržajno se pak prvi dio trilogije „Jure Novak: Zato sam sretan” bavio depresijom, drugi dio „Katarina na narudžbu” agresijom, dok će se „Orgija” uhvatiti u koštac s transgresijom.

Teatrologinja i kritičarka Alja Lobnik zapisala je o „Orgiji”: „Temeljno pitanje jest na koji način prodrijeti u gledateljevu senzibilnost i otkriti mu užitak, otkriti mu na koji se način može razigrati mašta, bez srama i straha, iako se s njima nužno poigrava."

Ovo će biti prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame. Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačića kazala je kako se radi o programu zamišljenom „kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea, kojeg projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost, te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika, kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa”.

Projekt je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu.