Ljetno Art-kino

08.06.2017.

Riječka Pijana ulica dobila svoj film!

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film koji će svečanu premijeru imati za samo otvorenje nove sezone Ljetnog Art-kina, 14. lipnja u 21:30 sati.

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film koji će svečanu premijeru imati za samo otvorenje nove sezone Ljetnog Art-kina, 14. lipnja u 21:30 sati.

„Pijana ulica“ novi je film redatelja Marina Lukanovića, nastao u Filmaktivovoj produkciji (2017., 29 min.). Ova mala, neugledna i gotovo nevidljiva uličica u strogom centru Rijeke koju brojni doživljavaju više prolazom nego ulicom, zapravo je poprište gradskih događanja svojstvenijih trgovima. Tu se miješaju odvjetnici i ribari, aktivni kulturnjaci i nogometaši u penziji, stari Fiumani i novopridošli Riječani, alkoholičari i mala djeca. Tu je živo, sve pršti od smijeha, glazbe, svađe, trgovanja, pjesme, od ranog jutra do kasne večeri – ulica je sukus onog prikrivenog mediteranskog duha Rijeke, žive energije, jakih emocija, velikih kontrasta sabijenih u uskom prostoru. Jednako to prepoznaju i njeni starosjedioci ali i nova urbana generacija koja ostavlja vlastiti trag u prostoru, postupno ga gentrificirajući.

Režiju potpisuje Marin Lukanović koji je, s Anom Jurčić, i snimio film. Montažerka je Marta Batinić, glazbu je skladao Marjan Nećak, dok obradu slike potpisuje Aleks Katunar a obradu zvuka Daniel Žuvela.

Riječka Jedrarska ulica, lokalno poznatija kao Pijana, dobila je svoj dokumentarni film koji će svečanu premijeru imati za samo otvorenje nove sezone Ljetnog Art-kina, 14. lipnja u 21:30 sati.Marin Lukanović diplomirao je filmologiju na sveučilištu u Bologni. Od 2000. radi na filmu u Italiji i Hrvatskoj, kao suradnik i autor. Surađuje s važnijim kazalištima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, kao redatelj i oblikovatelj videa. Režirao je dokumentarne filmove “Standardna priča” (2005., nagrada na Pula Film Festivalu), “Rikard Benčić, na primjer” (2008., su-redateljica je Nadija Mustapić), “Kazalište, po riječki” (2010.) i “Delta - obilje umjetnosti” (2015., nagrada ArTVision za najbolji dokumentarni film u sklopu programa „Giornate degli autori“ venecijanske Mostre).

Filmaktiv je neprofitna organizacija koju čine kreativni i dinamični pojedinci okupljeni s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti. Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv realizira brojne radionice dokumentarnog filma, producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove („Plenumovi“, „Naseljenici“, „BFF“, „Polazište za čekanje“, „Prva jutarnja“...) te organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija.

Nakon svečane premijere u Ljetnom Art-kinu 14. lipnja, kojoj će nazočiti redatelj i filmska ekipa, publika će „Pijanu ulicu“ moći pogledati i 16. lipnja u 21 sat te 17. i 18. lipnja u 19 sati. Ulaznice je moguće rezervirati na ulaznice@art-kino.org.

Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji i jačanju lokalnih autorskih kapaciteta.

Pijana ulica / Drunken Alley - Trailer from Filmaktiv on Vimeo.