VIDEOREPORTAŽA

28.01.2018.

Riječani uživali u još jednoj Noći muzeja

Autor: Emilija Sekulić

Izložbe, predavanja, radionice, filmovi, igraonice, vježbanje, ples, koncerti i brojni drugi programi i ove su godine u Noći muzeja u riječke kulturne ustanove privukli veliki broj posjetitelja. Sport je bila glavna tema, a odabrana je zato što, prema tvrdnjama organizatora iz Hrvatskog muzejskog društva, sportska baština u domaćim muzejima nije adekvatno zastupljena i predstavljena.

Izložbe, predavanja, radionice, filmovi, igraonice, vježbanje, ples, koncerti i brojni drugi programi i ove su godine, 26. siječnja, u Noći muzeja u riječke kulturne ustanove privukli veliki broj posjetitelja. Sport je bila glavna tema, a odabrana je zato što, prema tvrdnjama organizatora iz Hrvatskog muzejskog društva, sportska baština u domaćim muzejima nije adekvatno zastupljena i predstavljena.

Riječanima su od 18 do 1 sat u noći bila otvorena vrata svih muzeja, ali i drugih srodnih institucija. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja otvorio je izložbu o ronilaštvu na Kvarneru od početaka do današnjih dana, a Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio je alpinističke, speleološke i ronilačke tehnike i podvige u terenskim istraživanjima svojih djelatnika.

Izložbe, predavanja, radionice, filmovi, igraonice, vježbanje, ples, koncerti i brojni drugi programi i ove su godine, 26. siječnja, u Noći muzeja u riječke kulturne ustanove privukli veliki broj posjetitelja. Sport je bila glavna tema, a odabrana je zato što, prema tvrdnjama organizatora iz Hrvatskog muzejskog društva, sportska baština u domaćim muzejima nije adekvatno zastupljena i predstavljena. Muzej grada Rijeke, između ostalog, priredio je poseban program na Žabici, gdje je postavljena izložba "Prvi na svijetu - 150 godina riječkog torpeda", a posjetitelje su zabavljali Davor Tolja i bend "Whiteheads". Gost večeri bio je potomak jednog od izumitelja riječkog torpeda, Peter Whitehead, koji je s kćeri došao s Bahama kako bi upoznao Rijeku i posjetio izložbu koja ga je podsjetila na slavnu obiteljsku prošlost.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorio je vrata za izložbu "Crne krabulje", na kojoj izlaže 12 umjetnika koji se bave migracijama na razini svakidašnjeg života. Ispred ulaza u MMSU je bijela venecijanska gondola puna ugljena, instalacija Kate Mijatović "Cargo Transfer".

Više u prilogu.