RIJEKA, 6. veljače 2016.

08.02.2016.

"Rigoletto" u režiji Larryja Zappije premijerno odigran u riječkome HNK

U riječkome HNK Ivana pl. Zajca u subotu je premijerno izvedena opera Giuseppea Verdija "Rigoletto" u režiji Larryja Zappije i pod ravnanjem Roberta Homena.

Kazaliste Ivan Zajc

Radnja opere je premještena u današnje vrijeme a protagonisti su ljudi koji žive na rubu društva, stanuju u kamp kućicama u predgrađu velikoga grada,  preživljavajući baveći se nelegalnim poslovima ili onima na ivici zakona.    

U naslovnoj ulozi nastupio je Robert Kolar, kao vojvoda od Mantove gost iz Slovenije Aljaž Farasin a kao Gilda Vanja Zelčić. Pjevali su još i Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sergej Kiselev i drugi. Dramaturg je Marin Blažević, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Kazališni redatelj Larry Zappia je diplomirao na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu a magistrirao na University of Calgary u Kanadi. Režijom se profesionalno bavi od 1989. godine te je na scenu postavio više od 50 projekata, opera, mjuzikala, drama, komedija.  Suosnivač je, uz Nenada Šegvića, riječkoga HKD Teatra, te dobitnik niza profesionalnih i sveučilišnih nagrada. Režija "Rigoletta" njegov je redateljski povratak u kazalište nakon pet godine. Zappia se usporedno s karijerom kazališnog redatelja bavi i pilotiranjem zrakoplova tako da je sad zaposlenu u trećoj po veličini kanadskoj zrakoplovnoj kompaniji "Porter Airlines" te pilotira širom Kanade i SAD-a.

Opera "Rigoletto" u Rijeci se izvodi još od sredine 19. stoljeća, a ističe se podatak da je njezinom izvedbom 1857. godine ravnao Ivan pl. Zajc. U današnjem HNK, od osnutka je postavljana četiri puta, a ukupno je u ovoj kući izvedena 146 puta.

"Rigoletta" je Verdi skladao 1851. godine po libretu Francesca Marije Piave, napisanom prema drami "Kralj se zabavlja" Victora Hugoa.