Gostovanje arapskih književnika u Rijeci

01.12.2018.

Revija malih književnosti o Magrebu u Art-kinu

Nakon 13 godina i 16 europskih zemalja, Booksina Revija malih književnosti ove se godine okreće Magrebu – u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku gostovat će autorice i autori iz Maroka, Alžira, Tunisa i Libije.

U sklopu Pobunjene želje ove godine u Art-kinu Croatia u ponedjeljak 3. prosinca s početkom u 18 sati gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja iako još nisu prevedeni na hrvatski.

Revija i ove godine ponovno surađuje s Human Rights Film Festivalom koji se održava u Zagrebu i u Rijeci u Art-kinu, a zajednički pripremaju program pod nazivom Riot of Desire / Pobunjena želja

U sklopu Pobunjene želje ove godine u Art-kinu Croatia u ponedjeljak 3. prosinca s početkom u 18 sati gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja iako još nisu prevedeni na hrvatski. U sklopu Pobunjene želje ove godine u Art-kinu Croatia u ponedjeljak 3. prosinca s početkom u 18 sati gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja iako još nisu prevedeni na hrvatski.

Iz Maroka stiže Mohammed Berrada, književnik, kritičar, prevoditelj Barthesa i Le Clézija, sveučilišni profesor i autor sedam nagrađenih romana prevedenih na francuski, engleski, španjolski, portugalski i norveški. 

Iz Alžira stiže pjesnikinja Lamis Saidi koja piše na arapskom i prevodi s više jezika, dok iz Tunisa stiže Habib Selmi, autor osam romana i dvije prozne zbirke, dvaput u užem izboru za Arab Booker, smatran jednim od najvažnijih suvremenih pisaca u arapskom svijetu.

U sklopu Pobunjene želje ove godine u Art-kinu Croatia u ponedjeljak 3. prosinca s početkom u 18 sati gostuju književnice i književnici čiji su radovi odavno prešli granice vlastitih zemalja iako još nisu prevedeni na hrvatski. Nakon razgovora s gostima, prikazat će se film Rock the Casbah marokanske redateljice Leile Marrakchi.

U četvrtak 4.12. gosti Revije održat će predavanje učenicima Srednje ekonomske škole u Rijeci.

U sklopu Revije objavit će se i antologija suvremene književnosti Magreba naslova Ovo tijelo nije kuća.

Riječki dio programa Revije malih književnosti organiziran je u suradnji s programskim pravcem Kuhinja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.