RIJEKA

16.03.2016.

Rekordna posjećenost ustanova u kulturi osnivača Primorsko-goranske županije

Ustanove u kulturi osnivača Primorsko-goranske županije ostvarile su rekordnu posjećenost prošle godine te su napredovale i po nizu drugih pokazatelja poput povećanja broja manifestacija i vlastitih prihoda, istaknuto je u utorak u Rijeci na konferenciji za novinare.

PGZ

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Valerij Jurešić kazao je da su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej kao i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, tri županijske ustanove u kulturi, ostvarile i veću otvorenost prema javnosti i građanima, veću vidljivost, zahvaljujući pojačanoj prisutnosti u javnim medijima, a snažnije su  i međusobno komunicirale i surađivale. Kazao je da očekuje da se taj zamah nastavi ove i sljedećih godina. Istaknuo je da su ove ustanove te županijski Upravni odjel za kulturu do sad prijavile projekte na području kulture za sufinanciranje iz europskih fondova u vrijednosti većoj od 80 milijuna kuna te se očekuju rezultati procjene prijava.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić je kazala da su ukupni proračuni tih triju ustanova 10 milijuna kuna, od čega županija pokriva 8,6 milijuna kuna. Naglašeno je da ustanove ostvaruju sve veće vlastiti prihode, tako da je njihov udjel u ukupnim prihodima Pomorskog i povijesnog muzeja 13 posto, a u Prirodoslovnom muzeju čak 20 posto, zahvaljujući većem udjelu prihoda iz EU fondova.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić napomenula je da je PPMHP prošle godine imao 47.000 posjetitelja na svim izložbama i manifestacijama u matičnoj Guvernerovoj palači i dislociranim lokacijama, što je znatno premašilo očekivanja muzeja. Bilo je planirano postaviti 14 izložaba, a na kraju godine ih je bilo 32, uz ukupno 78 manifestacija, rekla je.

Muzej će se ove godine posvetiti obilježavanju 120. godišnjice izgradnje Guvernerove palače, kazala je. Priprema se temeljitija sanacija građevine te će se muzej prijaviti na EU fond za izradu projektne dokumentacije, navela je Perinčić.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina izvijestila je da je muzej ostvario posjetu od 24.700 posjetitelja u matičnoj zgradi i u odjelu u Brodu na Kupi, a još oko 200.000 posjetitelja razgledalo je izložbe muzeja postavljene na javnim površinama poput riječke ribarnice ili opatijskog šetališta Lungo mare. Prirodoslovni muzej je dobio godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za najbolji stalni postav i to za "Plavetnilo. Raznolikost života u podmorju Kvarnera". Muzej će ove godine obilježiti 140. godišnjicu osnutka i 70. godišnjicu javnog djelovanja. Uredit će se nove mrežne stranice prilagođene najsuvremenijim standardima te prirediti stručni skup o povijesti i dosadašnjem radu muzeja.

Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, koja štiti kulturnu baštinu ovoga kraja, prije svega glazbenu, prošle godine je u Zagrebu drugi put organizirala manifestaciju "Mantinjada Zagrebu" na kojoj su ovog puta predstavljeni glazba, običaji i govor Grobnišćine. Ove godine će se slična manifestacija, s presjekom dvaju zagrebačkih programa, organizirati u Rijeci, rekao je ravnatelj ustanove Darko Čargonja.

Tradicionalna bijenalna manifestacija Matetićevi dani posvetit će se obilježavanju 85. godiđnjice rođenja glazbenik,a skladatelja i glazbenog pedagoga Dušana Prašelja, najavio je Čargonja.