Vrijedna titula Slobodanki Mišković

11.10.2018.

Ravnateljica Art-kina proglašena kreativnom ambasadoricom programa Kreativna Europa

Autor: Smiljana Radović Lagator

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu listopadu, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi Slobodanka Mišković – ravnateljica Javne ustanove Art-kino. Prošlo je već deset godina otkako je Art-kino Croatia otvorilo svoja vrata Riječanima, postavši ne samo ugodan prostor u kojem se gledaju filmovi već i mjesto spoznaje, promišljanja, diskusije i susreta svih onih koji vole i žive film.

Slobodanka Mišković

Art-kino javna je ustanova koja djeluje na području filmske umjetnosti i kulture, a osnovao ju je Grad Rijeka. Njezina se glavna programska djelatnost odvija u Art-kinu Croatia, kinodvorani u samom središtu Rijeke; u prosincu 2015. godine otvorena je i nova, manja dvorana – Mini Art-kino. Iza Art-kina stoji pregršt filmova, okruglih stolova, koncerata i drugih događanja koji su iznova doveli publiku i gledatelje u ovaj jedinstveni prostor u samom središtu grada.

S jedne strane, drago mi je da je rad Art-kina, posebno u pogledu korištenja EU sredstava, prepoznat, a s druge strane vjerujem da možemo poslužiti i kao inspiracija i poticaj - ističe Mišković

„Drago mi je da je Hrvatski Desk Kreativne Europe – ured Kultura i MEDIA prepoznao i pohvalio rad Art-kina i da imamo zajedničke ciljeve – promociju europskog filma te razvoj filmske kulture, posebno kod djece i mladih. Ova nam titula puno znači iz više razloga. S jedne strane, drago mi je da je rad Art-kina, posebno u pogledu korištenja EU sredstava, prepoznat, a s druge strane vjerujem da možemo poslužiti i kao inspiracija i poticaj. Trudimo se biti otvoreni prema novim idejama, programima i prilikama za suradnju i mislim da je je baš ta naša otvorenost ključ programske svježine. Art-kino je od samog osnutka član mreže Europa Cinemas te korisnik njihove potpore, kao i brojnih drugih, najčešće Potprograma MEDIA. Sve su to bile prilike za razvoj, nova saznanja, učenja od kolega, a u konačnici, što je možda i najvažnije – prilike da našoj publici ponudimo još bolji program i puno dobrih filmova“, istaknula je ravnateljica Art-kina Mišković.

Razvoj filmske kulture kod djece i mladih

Art-kino posebnu pozornost pridaje poticanju razvoja filmske kulture kod djece i mladih, što ujedno predstavlja jednu od ključnih programskih odrednica te ustanove. Najprepoznatljiviji projekt Art-kina namijenjen edukaciji djece i mladih na području filmske kulture jest Škola u kinu. Ovaj projekt nastao je 2009. godine u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo te Odjelom gradske uprave za kulturu Grada Rijeke.

Javna ustanova Art-kino sudjeluje i u programima pripremljenima za godinu 2020., kada će Grad Rijeka ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. U tom pogledu Art-kino svojim bogatim filmskim i radioničkim programom sudjeluje u Festivalu Tobogan, koji je dio Dječje kuće, jednog od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture.

Art-kino Croatia 2009. godine postaje članom jedine europske mreže kina – Europa Cinemas, a od 2014. godine i članom Kino mreže ‒ hrvatske mreže nezavisnih kina.

„Kreativni ambasadori“ predstavljaju promotivnu kampanju hrvatskog deska EU programa „Kreativna Europa“, u sklopu kojeg se svaki mjesec predstavljaju ambasadora ili ambasadoricu Deska koji poznaje program Kreativna Europa i prednosti koje on donosi. Hrvatski Desk Kreativne Europe ustrojen je u okviru Ministarstva kulture.