Još jedna nagrada mladoj redateljici

30.06.2010.

„Rastanku Irene“ Škorić 16. nagrada

Film Rastanak, odabirom publike, pobjednik je ovogodišnjeg trećeg Sisak eco film festivala, jedinog putujućeg festivala filma o zaštiti okoliša u ovoj regiji, što se u lipnju 2010. godine održavao u 14 gradova i općina na području Sisačko – moslavačke županije.

Irena Škorić

Ovo je 16. nagrada ovom filmu Irene Škorić.

Rastanak, kratkometražni igrani film sve prisutnije redateljice Irene Škorić, socijalno je obojena, nostalgična priča o ocu i sinu koji jednog sumornog zimskog dana na autootpad odvoze svoj stari automobil, Zastavu 101. Odnos prošlosti i sadašnjosti središnja je tema ovog filma, koja biva pročitana u efektnom metaforičkom ključu.

Uz Rastanak, ovogodišnji je SEFF donio i filmove Klokot Željka Mirkovića, Recikliranje Branka Ištvančića, Seeds Damira Cvetojevića, The house of small cubes Kunia Katoa, U srcu kestenove šume Daniela Pavlića, te Una – jedna i jedina, promotivni film Sisačko – moslavačke županije.

SEFF u mjestima koja je posjetio nije predstavljao samo međunarodni kulturni događaj već se, izborom filmova edukativno – informativnog karaktera, nastojalo i educirati publiku. Festivalom se željelo potaknuti gledatelje da promisle o pitanjima zaštite okoliša te da se na tom polju u svojoj sredini jače aktiviraju u čemu se, sudeći po reakcijama brojne publike, posebice u mjestima poput Dvora i Mečenčana, uspjelo.

Rastanak je u srpnju pozvan na Lago film festival u Italiji (www.lagofest.org) koji će se održati u srpnju.