Art-kino Croata

20.02.2019.

Radionice za Filmski klub 54+: Ovdje se osjećamo uistinu posebno!

Za članove Filmskog kluba 54+ u Art-kinu je održana radionica organiziranja događaja tijekom koje su polaznici prošli kroz dinamičan proces nabave filma, iz prve ruke čuli s čime se sve susreću djelatnici kina, a zavirili su i u neke radne prostorije kina koje su inače zatvorene za širu javnost. Pozitivne reakcije polaznika nisu izostale!

Za članove Filmskog kluba 54+ u Art-kinu je održana radionica organiziranja događaja tijekom koje su polaznici prošli kroz dinamičan proces nabave filma, iz prve ruke čuli s čime se sve susreću djelatnici kina, a zavirili su i u neke radne prostorije kina koje su inače zatvorene za širu javnost. Pozitivne reakcije polaznika nisu izostale! / Foto: Art-kino Croatia

U jeku je drugi ciklus radionica u Art-kinu namijenjen našim sugrađanima starijima od 54 godine koji u sklopu projekta Moja filmska priča organizirano sudjeluju u različitim aktivnostima Art-kina, s ciljem njihova uključenja u kulturni i filmski život zajednice. Osim što se na mjesečnoj bazi u velikom broju odazivaju na posebno organizirane projekcije filmova, članovi novog Filmskog kluba 54+ aktivno sudjeluju i u kreativnim radionicama putem kojih uz vodstvo stručnjaka uče o radu kina, organizaciji i promociji događaja, snimanju animiranih i igranih filmova te video spotova, pisanju filmskih kritika i video reportaže, a sve s ciljem stvaranja višeg stupnja uključenosti publike zrelije dobi u rad Art-kina i kulturnog života u Rijeci općenito.

Dvodnevna radionica pod naslovom Organizacija događaja u svom je drugom izdanju, od 19. do 20. veljače iznova ostvarila maksimalan broj prijava zainteresiranih članova koji su prvog dana uz vodstvo Ane Šegrt, savjetnice za programe Art-kina, prošli kroz dinamičan proces nabave filma. Naučili su kako pronaći i osigurati prava za prikazivanje filma, kako dopremiti film, osigurati prijevod te surađivati s tehničkim odjelom kina u realizaciji filmskog programa. Drugog dana radionice svoje bogato iskustvo rada u svijetu filma i kina s polaznicima je podijelio filmski stručnjak Miroslav Tatić, a ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković članovima je pokazala one dijelove kina, poput projekcijske sobe, koje gledatelji obično nemaju prilike vidjeti.

Sadržaj radionice kao i organizirano vodstvo dijelovima kina koji su od očiju javnosti inače zatvoreni, posebno je dojmio ovotjedne polaznike. – Ovaj je program odličan. Uvijek je lijepo naučiti nešto novo, a i družiti se s ljudima. Ovdje se osjećam uistinu posebno. Ja sam inače očarana Art-kinom. Tu sam tjedno barem jedanput, ako ne i češće, rekla je polaznica radionice Emina Bašić istaknuvši da je osim programom Moja filmska priča veoma zadovoljna radom kina općenito.

Pozitivne reakcije i angažman članova Kluba 54+ vesele ravnateljicu Slobodanku Mišković jer je upravo to cilj projekta Moja filmska priča. – Kada svakodnevno boravite i radite u kinu katkad smetnete s uma koliko je ovaj prostor u suštini poseban, no veselje naših polaznika dok razgledavaju tehniku u projekcijskoj sobi ili slušaju o složenim procesima rada kina i nas djelatnike podsjeća koliko je Art-kino magično mjesto. Njihov interes i želja za aktivnim sudjelovanjem pravi je pokazatelj uspješnosti projekta.

Moja filmska priča projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda kojim Art-kino nastoji osnažiti razvoj lokalne filmske kulture i uključiti sugrađane starije od 54 godine u kulturni život zajednice. Članovi novoosnovanog Filmskog kluba 54+ tako tijekom kino sezone 2018/19 u okviru projekta mogu aktivno sudjelovati u osmišljavanju prigodnih filmskih programa, pohađati osam različitih kreativnih radionica, i volontirati u realizaciji redovnih filmskih programa Art-kina.